неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За „емигранта“ Плевнелиев и какво е значението на президентската реч пред ЕП

За „емигранта“ Плевнелиев и какво е значението на президентската реч пред ЕП

Речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент беше важна, защото позиционира България по основните въпроси на ЕС. Той зае категорична, проевропейска позиция. За мен е много важно, че Европа чу тази позиция.

Това коментира Веселин Желев, кореспондент на „Клуб З“ в Брюксел, по повод първото изявление на държавния глава пред ЕП. В изявлението си президентът призова Европа да остане единна и отправи упреци към Русия, че се опитва да дестабилизира ЕС и че не спазва принципите на международното право. А след речта му Веселин Желев написа критичен коментар, в който говори за „емигранта“ Плевнелиев.

В предаването еМисия България Желев каза, че словото на държавния глава е било на незаслушено ниско място в емисиите новини на редица телевизии. Същевременно в ЕП, подчерта Желев, речта е била многократно прекъсвана от ръкопляскания и приета радушно.

По повод коментара на Михаил Миков, доскорошен лидер на БСП, Желев посочи, че думите му подсказват, че БСП се очертава като ретроградна, нямаща нищо общо с европейската левица партия.

„Президентът имаше силно присъствие през целия си мандат, спазваше Конституцията, както и евро-атлантическия курс на България“, заяви още кореспондентът.

Той посочи още, че в България има разделение по основни ценностни въпроси.

„Разделени сме по отношение на нашата геополитическа ориентация. И в една истинска криза, то може да бъде много опасно“, каза Желев и допълни, че обяснението му за това разделение е силното влияние на Русия у нас.

Привържениците на евразийския курс не са много, но са много шумни, отбеляза той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Серафим Николов

    Много точен коментар на журналиста В. Желев. Браво на предаването. Липсата на адекватна реакция и показване на изключителната реч на Президента Плевнелиев в „националните “ ни медии е срам за техните шефове и водещи. Цензурата е явна. Те не са скъсали с комунистическия манталитет на робско послушание и мълчание по значимите въпроси.

  2. В България, кремълски галоши (с любезното съдействие на bTV) късат портрета му по телевизията. А в Европа стават на крака да го аплодират. Не сме народ, а мърша.