сряда , 21 ноември 2018
Начало / Новини / За една година на президентския пост: Румен Радев обнародва 86 закона, на 5 наложи вето, стопли българо-руските отношения и разпали редица спорове с правителството

За една година на президентския пост: Румен Радев обнародва 86 закона, на 5 наложи вето, стопли българо-руските отношения и разпали редица спорове с правителството

Президентът Румен Радев отбеляза хронологично постиженията си от съставянето на служебно правителство, през обнародваните закони до дипломатическите срещи и споровете си с правителството.

„За първата година от мандата обнародвах 86 закона, като на 5 от тях наложих вето. Упражних това си правомощие, в интерес на българските граждани, воден от убеждението, че въпросните закони ощетяват или не гарантират правата на българските граждани. 4 от ветата бяха преодолени, при 2 от тях са постигнати целените резултати – при Закона за концесиите и при Закона бюджета Националната здравоосигурителна каса“ посочи президента.

По отношение на външната политика Радев изтъкна, че българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. Той допълни, че за една година е имал 22 посещения зад граница и е работил върху приоритети като кохезионната политика, ревизия на Дъблинския регламент и мигрантската криза.

„Положих началото на нормализацията на отношенията с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа. През 2018 година отбелязваме 140 години от Освобождението, е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих“, каза Радев.

Румен Радев отбеляза, че сектор сигурност е в критично състояние и допълни, че на проведеният през май 2017 година КСНС постигнатите решения за модернизация на армията, не са реализирани.

„Тенденциозно сформираната парламентарна комисия за нов изтребител блокира цялостният процес по модернизация на въоръжените сили. Министерството на отбраната беше принудено да налива значителни средства в техника, която не носи съвременни способности“, каза президентът и допълни „Парламентарната република атрофира, парламентът само официализа решенията на правителството. Доверието в Народното събрание е критично ниско, корупцията деморализира цялото общество“.

Целия отчет на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова – вижте във видеото.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …