петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За доматите, пипера и лютеницата в Куртово Конаре

За доматите, пипера и лютеницата в Куртово Конаре

Десислава Димитрова от „Слоу фууд“ (Slow Food) ни повежда на ново кулинарно пътешествие към Куртово Конаре, което се оказва своеобразната столица на лютеницата.

По думите ѝ вкусът на розовия домат в Куртово Конаре е специфичен, има плътна консистенция, както и завидна издържливост.

Димитрова разказа легендата за запазването на сортовете на домата и пипера в селото.

„Историята е много дълга. В Куртово Конаре си имат един герой – дядо Александър. Преди повече от 100 години той започва отглеждането на различни култури. Дядо Александът донесъл семена за розовия домат от турско изложение, скрити в бастуна му. Той внася и червения пипер, капията от Унгария и започва да отглежда тези култури в Куртово Конаре“, каза Димитрова. Тя подчерта, че те вече са се превърнали в утвърдени местни сортове.

„Така хората в Куртово Конаре придобиват самочувствието, че притежават нещо ценно“, допълни Димитрова.

„Българското село страда от ниско самочувствие и липса на внимание. И когато има такива искрици, е хубаво те да бъдат свързвани в мрежа и това е една от нашите цели“, посочи още тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ирина Ценкова

    Бих искала да кажа няколко думи за водещата и се надявам те да бъдат правилно разбрани. Момичето е много симпатично и определено има харизма, обаче говори ужасно бързо, изяжда части от думите и е доста трудно да бъде разбрана. Например в горния клип изречението „На гости в студио Мисия България е Десислава Димитрова от Слоу Фууд“ звучи по-скоро като: „На гости студио исия Бъгария е Сислава Дитрова от Слофуд“. Според мен за един водещ на радио или телевизионна програма е изключително важно да не говори бързо и да изказва ясно думите. Мисля, че професионалистите трябва да минават специален курс (в случай, че не са завършили НАТФИЗ) по правоговор и техника на говора.