понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / За държавата и гражданските арести

За държавата и гражданските арести

Не може бивши арестанти да опишеш като квалифицирани и да арестуват, защото са били арестувани и знаят как това протича. Описвам това иронично, защото то е смешно. Това е слаба държава, която не може да поеме систематично, промислено, отговорно и цивилизовано грижата за защитената граница и за цивилизовано отношение към бежанеца. Това е власт, която импровизира решения на място. И понеже няма понятие за ред и закон, тя първо намига на себеподобни, на хора със сходен антропологичен силует, и те се рабират с подсвирване, с жестове, след това са наградени, а след това са арестувани, защото първият човек на държавата е уплашен. Това е подлият финал на историята

Така психиатърът д-р Николай Михайлов коментира нашумелите в последните седмици граждански арести край границата

„В България имаме най-големият проблем – лишили сме се от полезни ходове. Няма го доверието, няма върху какво да градим, мразим себе си, показваме го като мразим другите – а хора, които се мразят, нямат полезен ход. Ако става дума точно за гражданските арести – то смятам, че граждани да арестуват е толкова ествествено и логично, колкото и правителството да стачкува“, коментира на свой ред журналистката Веселина Седларска.

Тя допълни, че държавата се създава, за да пази достойнството на човека.

„Ако няма държава, а просто живеем на една територия и някой убие някого, то близките на убития ще трябва да убият убиеца. Ето втори убиец, т.е. нарушено е достойнството на втори човек. После пък роднините на убития ще убият и така много убийци, много унижени. А общественият договор предполага, че хората решават да се създаде държава, с парите, които наричаме данъци, да издържат институциите, а институциите да раздават правосъдие от името на всички. Когато институциите не работят, нищите започват да се запълват от момчета с лебедови шии“, категорична е Седларска.

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …