вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За дарителските кампании без граници

За дарителските кампании без граници

Каузата на „Холидей Хироус“ стартира през 2012 г. за Коледа, когато инициаторът на кампанията Майкъл Струмейни вижда, че в България има много гладуващи хора, на които им е трудно да посрещнат най-големите християнски празници – Коледа и Великден. Той решава, че иска да направи директна благотворителност, т.е. наши доброволци разнасят пакети с хранителни продукти до вратата на всяко семейство, което има нужда. По онова време до 1000 семейства от София стигат празнични продукти.

Това разказа Росица Томова, ръководител на сдружението, в предаването еМисия България.

Тя допълни, че в момента дарителските кампании се разрастват, като „Холидей Хироус“ може да се похвали със стотици доброволци. За последната Коледа дори изпълнили целта си и достигнали до над 5 хиляди семейства, от които едва хиляда са в София.

Успехът им Томова обясни с активна кампания в социалните мрежи.

„Така хората разбират за каузата ни. Правим постоянно видеа и снимки и хората виждат реално какво се случва. По време на опаковането пък правим онлай стрийминг. Всеки може да види как се опаковат кашоните в реално време. Тогава хората наистина се заразяват“, уверена е Томова.

Тя допълни, че имат гореща линия, на която всеки може да предложи семейство в нужда.

„Основен критерий е то да е под социалния минимум за член на семейство“, казва още тя и допълва, че при некоректен сигнал доброволецът може сам да прецени и да върне пакета.

Тя посочи и основните проблеми за доброволческа дейност, а именно, че у нас са малко компаниите, в които работодателите дават отпуск на служителите си за доброволческа дейност, като няма закон, който да регулира това. Според нея по-голямата пречка да се развива каузата на дарителските кампании е ДДС-то върху даренията.

Би Ай Ти застава зад каузите на „Холидей Хироус“.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …