сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / За честта на съда – шефът на СГС Калоян Топалов при Сашо Диков

За честта на съда – шефът на СГС Калоян Топалов при Сашо Диков

„Тресавището в СГС е наследството, с което трябва да се справим. Но никой никога не се е свързвал с мен, за да оказва влияние върху ръководството и съда. Създали сме ясни и установени правила и ги следваме. Съдът вече работи по коренно различен начин“.

Това заяви в интервю за предаването „Просто Диков“ сегашният председател на Софийския градски съд Калоян Топалов.

На въпрос на Сашо Диков как е станала „грешката“ с избирането му, той поправи водещия, че не „дисидентското малцинство“ във ВСС го е предложило, а сам е издигнал кандидатурата си, както и, че за него са гласували 14 души, т.е. „явно и други“.

Топалов повтори, че са абсолютна лъжа твърденията на премиера Бойко Борисов в интервюто пред Полина Паунова от „Медиапул“, че е обвързан с ДСБ като партия. Той отново призова Борисов да покаже факти или, както го е призовал – да се извини.

„Този съд се управлява от мен и моя екип, който аз съм избрал, и не е насаден от никоя политическа партия. Не съм чул публичното извинение, към което призовах“.

Не смятам да правя политическа кариера, аз говоря като съдия и гражданин, тъй като имам право на гражданско мнение, добави той.

Топалов потвърди и твърденията си от интервю за друга телевизия, че определени медии искат по 200 хил. лева, за да спрат очернящите си кампании срещу него, като уточни, че това е твърда тарифа за съществуваща практика. Той повтори и тезата си, че във въпросните медии пристигат флашки от държавни институции с компрометиращи факти под формата на готови статии.

„Знам кои са медиите, но не искам да съм голословен. Събирам конкретни доказателства за това и ще ги оповестя в публичното пространство“, закани се председателят на СГС.

В коридорите на съда се говори за колеги, които по съмнителен начин решават дела, но какво е знанието и говоренето, след като всичко в крайна сметка е въпрос на конкретни факти и доказателства, каза още той в отговор на въпрос.

Попитан какво трябва да се промени, за да заприличаме на Румъния по отношение на съдебната й система, той отговори, че не би искал да вървим по румънския модел, тъй като по думите му той е изпаднал в другата крайност – „лов на вещици“.

На въпрос на водещия не е ли „връзкар“, Топалов напомни, че е съдия от 18 години и му е омръзнало ан блок да бъдат заклеймявани магистратите. „Когато си достигнал такова ниво на демотивация, или напускаш системата, или хващаш бика за рогата и сега играем този танц“.

Какво каза Калоян Топалов за съмненията и спекулациите около самоубийството на столичния съдия Цветан Цветанов, за обвиненията, че е назначил съдия Радостина Данаилова, кума на последната му съпруга, както и за скандала „Яневагейт“ и противоречивия по думите му отказ на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу съдията от СГС Богдана Желявска – гледайте във видеото:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. Този господин Топалов,ме накара да спя по централна гара и автогара,докато го чакам да ми подпише 1 документ,за да си получа наследството.Говорила съм с него по телефон,и винаги казва 10 дена,и си взимаш всичко,минаха 6 месеца,търся го и винаги казва-УТРЕ ЩЕ ПРОВЕРЯ И ЩЕ ТИ ЗВЪННА-до днес го чакам,минах дело,което приключи юни,парите ми стоят в банката,и немога да си ги взема,благодарение на този кадърен господин.Нямам думи и съм възмутена от лъжи на толкова висши чиновници.Г-н Топалов,вземете поработете,а не говорете само лъжи и обещания,защото уж сте човек на закона,а го заобикаляте.Дано ви махнат та да се оправя и аз,защото хора като вас неса за това място,и не говорете за хонорар,трябва да се срамувате заради вашата некомпетентност и алчност.