сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За Бургас-Александруполис на нов глас – каква е логиката

За Бургас-Александруполис на нов глас – каква е логиката

Губи ми се икономическата логика при проекта Бургас-Александруполис, но може би има някакви наченки на такава предвид ситуацията в Турция и трудностите пред преминаването на танкери през Босфора. Руската страна поне така аргументира възможността да възвърне интереса си към този проект.

Така журналистът Галина Александрова коментира думите на директора на „Транснефт“ Николай Токарев, че проектът за петролопровод може да бъде възобновен при проблеми с черноморските проливи. Токарев цитира изпратено от българската страна писмо, в което по думите му се е съдържала „приятна изненада“ – българските партньори се обявяват против закриването на създадената за целта проектна компания, с идеята тя да може да бъде използвана в бъдеще за съвместни проекти с Гърция.

Александрова напомни, че дружеството е с 50% участие на руската и по 25% на гръцката и българската страна и дори има финансови задължения към руската страна, които не са покрити.

Не зная как може да се възстанови работата по Бургас-Александруполис, още повече предвид невъзможността на Русия да гарантира доставките по тръбопровода, така че проектът да бъде икономически изгоден, отбеляза журналистката.

Има два големи риска – екологичен и икономически, и докато те не бъдат изчистени, според мен не е добре да говорим за възстановяването му, каза още тя и напомни, че екологичните организации и местните общности от много години се обявяват против проекта, понеже няма гаранции за защита на крайбрежието и водите от евентуални разливи. Рискът е съществен и поради това местният референдфум окончателно зачерта този проект, България официално заяви, че се отказва от него, но до момента това не е формализирано, напомни журналистката.

„Интересът ни може да бъде единствено от получаването на транзитни такси и евентуално от активизирането на работата на пристанището. Практиката от „Южен поток“ обаче показа, че получаването на такси не е съвсем обезпечено. Възможно е да се правят договорки, в които държавата няма да ги получава, а те ще бъдат оставяни в капитала на дружеството, за да покриват неговите разходи, така че това е също една неяснота“.

Александрова отбеляза, че Русия е инициирала отново темата, тъй като преносът на петрол с танкери през Босфора по принцип е труден, трафикът е контролиран, а предвид сегашната ситуация в страната, съществуват редица рискове, тъй като все пак става дума за гориво.

Във връзка с отварянето на темата за АЕЦ „Белене“, тя изрази съмнение, че централата някога ще бъде построена. По думите й разумна идея, лансирана в последно време, е проектът да бъде продаден като цяло на частен инвеститор, който да поеме и рисковете, като така ще могат да се вземат повече пари.

Икономическият интерес има приоритет пред всички други политически и приятелски отношения, така че не е е изненада, че САЩ изнасят природен газ за петролодобивен регион, коментира Александрова и по отношение на новината, че САЩ започва да изнася газ за Кувейт и Дубай. Тя напомни, че Америка започна да произвежда по-евтин газ благодарения на шистовите добиви и компаниите вече се ориентират към покупка на такъв газ.

Чуйте коментара на Галина Александрова и по други енергийни теми в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …