петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Проф. Ингрид Шикова за бъдещето на Великобритания в ЕС

Проф. Ингрид Шикова за бъдещето на Великобритания в ЕС

Какво е бъдещето на Великобритяния в ЕС и ще бъдат ли удовлетворени британските искания за реформиране на съюза коментира проф. Ингрид Шикова, проподавател по политики на ЕС в СУ „Св. Кл. Охридски“.

По думите ѝ е вълнуващо това, което се случва, но Европейският съюз няма да се разпадне, аз шансът Великобритяния да излезе от ЕС за момента е 50 на 50.

„Засега има само предложения, които предстои да се уточняват“, коментира Шикова.

Според нея в последните няколко години събитията се въртят около Еврозоната, което кара Великобритания да се чувства изолирана.

Преди седмица стана ясно, че председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага да се въведе т.нар. „аварийна спирачка“, т.е. всяка страна членка, която почувства, че бюджетът и социалната ѝ система са подложени на сериозен натиск, да може да спира „извънредно“ плащанията за период от време.

„Очкавам и други страни да се възползват от „спирачката“. А това, което иска Камерън, може да бъде приложено и към другите държави“, смята експертът.

На въпрос как би се отразило на България случващото се в ЕС Шикова посочи, че за нас са важни 2 неща – реформа в съдебната система и поготовка за влизането ни в Еврозоната.

„Докато няма стабилна и сигурна съдебна система, на България в ЕС ще бъде гледано с по-особен поглед. И промяната зависи от нас. Второто нещо е подготовката на страната за влизане в Еврозоната. Постепенно ЕС става все по-дифенциран съюз – обособяват се страните в Еврозоната и интеграцията става по-голяма, и ако изоставаме от съдъдебната реформа и влизане в Еврозоната, ще останем в периферията. Нещо подобно се случи и с Шенген – ако няма доверие, каквито и критерии да сме изпълнили, няма значение“, комонтира проф. Шикова.

По думите ѝ България трябва да стане част от Еврозоната, за да може да участва във взимането на решения.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …