понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / За бъдещето на операта и балета в навечерието на фестивала в Стара Загора

За бъдещето на операта и балета в навечерието на фестивала в Стара Загора

В края на ноември и началото на декември ще се проведе в Стара Загора 47-мия фестивал на оперното и балетно изкуство. В програмата са включени много събития, които представят някои от най-интересните музикално-сценични събития през последната година. Традиционно място е отделено на оперната и балетната класика.

Повече за фестивала и бъдещето пред класическите опера и балет – разказаха в еМисия България Огнян Драганов, директор на операта в Стара Загора, и Силвия Томова, която е примабалерина и ръководител на балетната трупа.

„Нашето желание е да бъдат отбелязани като на витрина всички нови постижения в операта и балета през изминалата година“, разказа Огнян Драганов.

Той сподели още, че и тази година фестивалът ще се превърне в своеобразна панорама на българските оперни театри и балетни трупи, които представят своите най-нови продукции.

По думите на примабалерината Силвия Томова балетното и оперно изкуство у нас преживяват ренесанс. „Има невероятен бум и търсене отново на класическия оперен и балетен спектакъл. Светът е полудял по класика“, подчерта тя.

Тя изтъкна, че светът вече изисква от балетния артист да бъде универсален и да владее всички балетни техники.

„Трябва да следваме световния пример и да боравим с това, което знаем и умеем, за да се получат страхотни шедьоври. Освен това България разполага с невероятна възможност да развива и да постигне нещо, което други не са постигнали“, категорична е Томова.

Предстоят ни интересен път и много интересен период, убедена е тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Много хубаво интервю… ,но първо нека попитаме господин директора и бабата до него,какво правят тези „чуждестранни“ люде в Старозагорската опера на преден план и къде е мястото на заслужилите и отдадени на изкувството творци от град Стара Загора и околността???Защо трябва да бъдем чуждопоклонници не само с отношението, но и с възнаграждението към тези „творци“ – в троен размер спрямо заплатите на българските дейци там???Честно ли е нека отговори г-н Директора с примата до него ИЗГОНЕНА от всички възможни учреждения свързани с нейната професия в България!!!Как може думата Експлоатиране на хора (дейци)да бъде разбрана от устата на г-жа Силвия Томова?Бих се радвал ако със същата тази усмивка и възторженост им зададете моите въпроси …

  2. Много хубаво интервю… ,но първо нека попитаме господин директора и бабата до него,какво правят тези „чуждестранни“ люде в Старозагорската опера на преден план и къде е мястото на заслужилите и отдадени на изкувството творци от град Стара Загора и околността???Защо трябва да бъдем чуждопоклонници не само с отношението, но и с възнаграждението към тези „творци“ – в троен размер спрямо заплатите на българските дейци там???Честно ли е нека отговори г-н Директора с примата до него ИЗГОНЕНА от всички възможни учреждения свързани с нейната професия в Българи!!!Как може думата Експлоатиране на хора (дейци)да бъде разбрана от устата на г-жа Силвия Томова?Бих се радвал ако със същата тази усмивка и възторженост им зададете моите въпроси …