четвъртък , 22 март 2018
Начало / Жива връзка / За академичната свобода и бъдещето на Централноевропейсикя университет

За академичната свобода и бъдещето на Централноевропейсикя университет

Унгарският президент подписа закона, който поставя нови изисквания за чуждестранните университети и може да затвори Централноевропейсикя университет, основан от Джордж Сорос. В декларация Янош Адер заяви, че вярва, че мярката не накърнява академичната свобода или международните закони. Законът предизвика големи протести и призиви от водещи учени и международни партньори да бъде отменен.

За академичната свобода и бъдещето на университета – разговаряме с Мая Колева, възпитаник на Централноевропейсикя университет, и журналистката Ася Методиева, която в момента е докторант в ЦЕУ.

„Това е един от младите университети, който се доказа много бързо като притегателен център за интересни студенти от много държави и с различен опит. Събра и страхотен екип от преподаватели – световни имена в своите области. Университетът е в топ 50 в света по качеството на преподаване на политически науки“, изтъкна Мая Колева.

„Снощи имаше спонтанен протест, на който се събраха около 1000 души. Доколкото знам има няколко планирани протести, защото недоволството тепърва ще се проявява по улиците на унгарската столица. Още повече, че и международният натиск се засилва. Ще видим кое ще проработи вътрешният или международният натиск“, каза на свой ред Ася Методиева.

„Надяваме се, че нещо все ще проработи и даде ефект, защото един авторитарен политик, който затваря академична институция в 2017 г, в сърцето на Европа, със сигурност не е добър знак за демократичните ценности, които Европейският съюз се опитва да промотира“, подчерта още тя.

По думите на Методиева, университетът остава отворен за диалог с правителството.

„Предстоят парламентарни избори. Досега Виктор Орбан се наслаждаваше на два мандата, вторият от които и на пълно мнозинство. Конкуренцията му на политическата сцена обаче сега не е от старата социалистическа партия, а от „Йобик“, който са крайнодесни и се движат с паравоенни униформи. Нейната реторика е антизападна и анти СоросТова е и причината от управляващата партия да се говори за ЦЕУ като за университет на Сорос“, коментира Мая Колева.

По думите ѝ, хищната реторика на Орбан срещу университета е, за да покаже на потенциалните избиратели на „Йобик“, че той води техните битки.

Целия разговор в студиото на „Жива връзка“ можете да видите във видеото, както и да надникнете към академичната свобода на американските университети:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …