петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Южен поток“: От икономика към политика

„Южен поток“: От икономика към политика

Проектът „Южен поток“ продължава да бъде дискусионен. Къде приключва икономическият смисъл на проекта и къде започва политическият коментират експертите Атанас Георгиев и Юлиан Попов.

„В енергетиката винаги има много политика, много икономика. Трябва да се върнем 10 години, за да видим как беше замислен проектът. В началото „Южен поток“ беше предназначен за европейския газов пазар – по-голямата част целеше Италия и Австрия“, припомни Атанас Георгиев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

„Вече не можем да го разглеждаме в старото му русло, а в актуалното му положение, т.е. ако имаме някакво продължение на проекта, трябва да се спазват европейските изисквания да има достъп на трети страни. Сега условностите за случването на този проект са много повече, отколкото във времето, когато бе започнат“, категоричен е Георгиев.

„В момента се води като отказан проект независимо, че има опити да се възстанови поне част от него. За бъдещето му е важен отговорът на въпроса кой би бил потребител на газа. Грешка от самото начало е, че не е правен сериозен икономически анализ за ползите му“, каза Юлиян Попов от Европейския институт за енергийна ефективност на сградите.

По думите му въпросът дали Европа ще има нужда от повече газ от Русия е много по-актуален, отколкото самият „Южен поток“.
няма необходимост от такъв голям капацитет

„България не е сериозен потребител на газ, в региона единствено Турция и Румъния са сериозни потребители на газ. Трябва да видим кой ще купува газа, когато говорим за такъв проект“, посочи още той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …