събота , 16 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система

Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система

Юристът и преподавател доц. Кристиан Таков гостува в студиото на еМисия България и коментира изборите на членове на ВСС. За първи път тази година съдии, прокурори и следователи гласуваха пряко за съвета. Преди самия вот имаше съмнения около сигурността на системата. ВСС на няколко пъти отказа външна проверка, което накара голяма част от съмняващите се да гласуват с хартиена бюлетина.

След това се появи слух, че сред съдиите се разпространявали листчета с имена на кандидати. Само един от тях бил избран, коментираха съдии в социалните мрежи. Половината състав на ВСС вече е избран. Останалите 11 души ще бъдат посочени от парламента.

„За вече избраните 11 члена – петима прокурори и следователи и шестима съдии, интересното е, че има една много висока избирателна активност. За първи път съдиите гласуват пряко, а не с делегати“, уточни Таков. По думите му, почти немислимо и малко вероятно е влиянието.

Той подчерта, че вотът е бил много разпилян и заради това, според него, не е бил контролиран. Таков коментира и думите на Методи Лалов, който посочи, че има принципни съмнения за гласуването. По думите му, по-скоро няма революционери, нито пък безпринципни крепители на статуквото.

„Повечето от избраните съдии са много отдавна в системата по високите етажи, в преобладаващата част са колеги от ВКС“, обобщи Таков. „За да се възвърне доверието на хората, трябва да минат твърде много време, дори десетилетия“, обобщи Таков.

Вижте също

Политологът Георги Киряков: Действията на Валери Симеонов за лифта на Банско приличат на лобизъм

Колкото повече наближава “тихата, свята нощ”, толкова по-шумно и драматично става на политическата сцена. На …