четвъртък , 20 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система
EMBG_TAKOV

Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система

Юристът и преподавател доц. Кристиан Таков гостува в студиото на еМисия България и коментира изборите на членове на ВСС. За първи път тази година съдии, прокурори и следователи гласуваха пряко за съвета. Преди самия вот имаше съмнения около сигурността на системата. ВСС на няколко пъти отказа външна проверка, което накара голяма част от съмняващите се да гласуват с хартиена бюлетина.

След това се появи слух, че сред съдиите се разпространявали листчета с имена на кандидати. Само един от тях бил избран, коментираха съдии в социалните мрежи. Половината състав на ВСС вече е избран. Останалите 11 души ще бъдат посочени от парламента.

„За вече избраните 11 члена – петима прокурори и следователи и шестима съдии, интересното е, че има една много висока избирателна активност. За първи път съдиите гласуват пряко, а не с делегати“, уточни Таков. По думите му, почти немислимо и малко вероятно е влиянието.

Той подчерта, че вотът е бил много разпилян и заради това, според него, не е бил контролиран. Таков коментира и думите на Методи Лалов, който посочи, че има принципни съмнения за гласуването. По думите му, по-скоро няма революционери, нито пък безпринципни крепители на статуквото.

„Повечето от избраните съдии са много отдавна в системата по високите етажи, в преобладаващата част са колеги от ВКС“, обобщи Таков. „За да се възвърне доверието на хората, трябва да минат твърде много време, дори десетилетия“, обобщи Таков.

Вижте също

obrazovanie

Проф. Сергей Игнатов: В Софийския университет има дългогодишен проблем с мениджмънта

Одитите на сметната палата показват сериозни слабости във финансовата политика на Софийски университет „Св. Климент …