вторник , 17 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система

Юристът Кристиан Таков за изборите за нов ВСС и абсурдите в съдебната система

Юристът и преподавател доц. Кристиан Таков гостува в студиото на еМисия България и коментира изборите на членове на ВСС. За първи път тази година съдии, прокурори и следователи гласуваха пряко за съвета. Преди самия вот имаше съмнения около сигурността на системата. ВСС на няколко пъти отказа външна проверка, което накара голяма част от съмняващите се да гласуват с хартиена бюлетина.

След това се появи слух, че сред съдиите се разпространявали листчета с имена на кандидати. Само един от тях бил избран, коментираха съдии в социалните мрежи. Половината състав на ВСС вече е избран. Останалите 11 души ще бъдат посочени от парламента.

„За вече избраните 11 члена – петима прокурори и следователи и шестима съдии, интересното е, че има една много висока избирателна активност. За първи път съдиите гласуват пряко, а не с делегати“, уточни Таков. По думите му, почти немислимо и малко вероятно е влиянието.

Той подчерта, че вотът е бил много разпилян и заради това, според него, не е бил контролиран. Таков коментира и думите на Методи Лалов, който посочи, че има принципни съмнения за гласуването. По думите му, по-скоро няма революционери, нито пък безпринципни крепители на статуквото.

„Повечето от избраните съдии са много отдавна в системата по високите етажи, в преобладаващата част са колеги от ВКС“, обобщи Таков. „За да се възвърне доверието на хората, трябва да минат твърде много време, дори десетилетия“, обобщи Таков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …