понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юрист: АЕЦ „Белене“ е пример за целенасочено безхаберие на няколко правителства, които обслужват руски интереси

Юрист: АЕЦ „Белене“ е пример за целенасочено безхаберие на няколко правителства, които обслужват руски интереси

Юристът и политически анализатор Георги Георгиев коментира казуса с АЕЦ „Белене“ и въпроса дали България можеше да промени решението за многомилионната глоба, наложена от Арбитражния съд. В предаването еМисия България той каза, че това е пример за умишлено, целенасочено безхаберие.

„Първоначално са заложени тези убийствени клаузи с тази убийствени лихви. Всичко това е направено с цел източването на България. Няколко поредни правителства обслужват интересите на Русия. Никой не е искал да строи тази централа. Просто това е пореден повод, както с „Южен поток“, да се опитат да източат България“, категоричен е Георги Георгиев. По думите му, 300 000 лв. на ден е лихвата, която плащаме над главницата. Това са заплатите на всички учители в България ежемесечно.

„Не са обсъждани публично елементите по тази сделка. Решението излиза през юни месец. Кога правителството съобщи за това? След като изтече срокът укриваха решението.
Борисов казва – не обжалваме, защото лихвата е 300 000 и тече. А сега не тече ли? Можеше да стартира процедура по обжалване и щяхме да имаме големи шансове. Същата кантора, която представлява България пред Арбитражния съд, защитава интересите и на Русия по друго дело“, подчерта юристът. Той припомни думите на Ивайло Дерменджиев, който каза, че можем да обжалваме, ако се стартира наказателна процедура срещу лицата, които са подписали.

„Ако се докаже, че длъжностни лица са вършили престъпления, е възможно способите за изпълнение на решението на територията на Република България да отпадне. Ако длъжностното лице е подписало без правомощията на принципала, това е достатъчно.

Би трябвало отдавна прокуратурата да се е самосезирала, правителството, което единствено разполага с цялата документация, вече трябваше да е сезирало прокуратурата. А става обратното. Трябва тези лица да бъдат подведени под отговорност. Друг е въпросът дали ще се докаже и дали ще има воля това да стане“, заяви юристът.

Георги Георгиев посочи, че е интересно как ще реагира ЕС на подобна нерегламентирана държавна помощ към НЕК и прогнозира, че е възможно да има и санкции за България. „Правителството умишлено изпуска срока, укрива факти, няма заведени наказателни процедури. ВАС упорито се произнася в полза на други големи руски компании. Миналата година имаше решение за „Атомстройекспорт“, в което буквално присъдиха 26 млн. лв. на руската фирма с особено мнение на един от членовете на съдебния състав“, каза Георгиев.

Той добави, че българите доста обезверено гледат на нещата. „Според мен българинът трябва да стане и да измете тези продажници“, категоричен е юристът.
Чуйте целия разговор с Георги Георгиев по темата АЕЦ „Белене“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

2 коментара

  1. Стига сте правили пиар на някого. Нито съм за Русия, нито за ЕС. Но точно Борисов и кабинетите му, най-много затриват България с недомислени и непроверени факти. Подписват – дали е на юнашко доверие или срещу пари – те си знаят. Стига с такива недорасли специалисти.Кой е г-н Георги Георгиев ? Юрист, политически анализатор? По скоро е новия на хоризонта поставено лице. Останалото си е за малоумници.

  2. Тиквата и цялата престъпна сбирщина около него, ни теглят към Евразийския Съюз, вместо към Европа.