неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Юнкер обяви, че Мария Габриел може да поеме цифровата икономика и цифровото общество

Юнкер обяви, че Мария Габриел може да поеме цифровата икономика и цифровото общество

ЕК съобщи, че председателят Жан Клод Юнкер се е консултирал с Европейския парламент относно кандидатурата на Мария Габриел за комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество. Юнкер обяви официално намерението си да възложи на Мария Габриел, кандидат за комисар от България, отговорността за цифровата икономика и цифровото общество.

Двамата разговаряха на 4 очи, а след срещата Юнкер потвърди компетентността на Мария Габриел както и факта, че тя отговаря на изискванията за кандидат за поста. Така се очаква Габриел успешно да замени бившия вече член на комисията Кристалина Георгиева.

Тя ще работи за изпълнението на стратегията за цифровия единен пазар, която Европейската комисия прие през май 2015 г. От нея се очаква да помогне за достигането на този пазар, който ще спомогне да се положат основите за цифровото бъдеще на Европа, което включва телекомуникационни мрежи от континентален мащаб, трансгранични цифрови услуги и вълна от иновативни стартиращи европейски предприятия.

Председателят Юнкер информира също така министър-председателя Борисов за ресора, който възнамерява да възложи на Мария Габриел.
ЕК може да назначи нов член на комисията, само след като председателя се консултира с ЕП. Очаква се през следващите седмици да се осъществи размяна на мнения между Мария Габриел и съответната комисия на Европейския парламент.

Очаква се през следващите седмици да се осъществи размяна на мнения между Мария Габриел и съответната комисия на Европейския парламент.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …