събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиян Войнов: Бюджет 2017 налива пари в нереформирани сектори

Юлиян Войнов: Бюджет 2017 налива пари в нереформирани сектори

В навечерието на новата финансова година бюджет 2017 е скроен за поредна година с предвиден дефицит – този път 1.5 милиарда, и за пореден път без участие на гражданите. За какво ще бъдат похарчени близо 37 милиарда лева? Кои са промените в най-наболелите сфери и къде са капаните, коментира в предаването еМисия България финансистът Юлиян Войнов.

„В самия проектобюджет и в мотивите към него е посочено, че има 4 основни сектора – отбрана и сигурност, здравеопазване, образование и общи държавни служби. Има сериозно увеличение в разходната част в сектор отбрана и сигурност. Там е заложено увеличението, договорено още на срещата в Уелс. 1,6% ще бъде дялът на тези разходи. В относително изражение увеличението е от порядъка на 25%“, обясни Войнов и добави, че това са дълго дебатираните разходи за фрегати, самолети и др.

Той посочи, че е отделен въпросът дали тези пари ще бъдат похарчени ефективно, по какъв начин ще се разходват и дали сега е моментът за тези разходи. Войнов посочи, че големият проблем за сферата на сигурността на МВР е, че има сериозно увеличение на разходите, а България е на едно от последните места по ефективност на съдебната и правоохранителната система, а разходите са увеличават.
Юлиян Войнов каза, че във всички сектори, в които е заложено сериозно увеличение на бюджета, не са извършвани реформи през годините.

„Въпреки че разходите за образование са изключително ниски в България и това отблъсква висококвалифицирани хора, ако тези разходи не бъдат съпътствани с реформи, има опасност да бъдат излети в пясъка и да бъдат загубени“, предупреди финансистът.

По думите му има макроикономически казус – когато се увеличава минималната работна заплата с темпове над производителността на държавата, това води до изкривяване на пазарните стимули, увеличаване на безработицата и др.

„В България заплащането е изключително ниско. Когато говорим за това трябва да кажем, че по принцип едностранното увеличаване на тези разходи не е най-доброто решение. От друга страна, въпрос на държавна регулация и каква е причината бизнесът да има възможност да поддържа това ниско заплащане в страната. Притиска ни демографската криза, имаме и изтичане на високо квалифицирани лекари“, коментира финансистът.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков отправи остри критики към формирането на Бюджет 2017. „Не виждаме целите и резултатите, които ще бъдат постигнати с разходването на този ръст – близо 11% разходи повече спрямо миналата година. Начинът да се проследи – да се даде възможност на обществото, индустрията и гражданите да се произнесат и по програмните бюджети. Добра практика в Нова Зеландия, Великобритания и САЩ. В закона за публичните финанси има два ключови текста, за които ще настояват да бъдат променени“, коментира Бранков пред Би Ай Ти.

Войнов смята, че от една страна бизнесът е прав. „За съжаление разходите, които извършва бюджетът, не са прозрачни. Всяко министерство дава своя бюджет за следващата година и единственият критерий е доколкото те съответстват на макрорамката. От друга страна – данъчната политика – това не е такъв въпрос, за който всеки гражданин има знанията и може да даде становище“, посочи финансистът.
Той каза, че има възможност да се направят две неща. „Най-накрая България да премине към изготвянето на проектни бюджети. И трябва да е ясно какви ще са критериите, по които в края на годината ще бъде преценено дали това министерство работи ефективно. Това трябва да бъде достояние на гражданите“, предложи Войнов.

Той посочи, че основният проблем в бюджет 2017 идва от подценения растеж на България за следващата година.
„Бяхме в ситуация, в която Министерството на финансите прогнозираше по-висок растеж с цел той да обоснове и по-големите разходи. Намираме се в другата хипотеза – умишлено се понижават, за да се спре искането на министри за по-големи харчове и от друга страна се надява да има преизпълнение. По-сериозен проблем е, че през октомври НСИ излезе с ревизия на растежа на БВП. За м.г. БВП беше 3% ръст. В момента за м.г. той е ревизиран на 3,6%“, обясни финансистът. Той каза, че само тази разлика е над 2 млрд. лв.

„Само от разликата в номиналната стойност на БВП, която е базата, имаме спестени, непоказани приходи в бюджета. Освен това за първите две тримесечия на т.г. ревизираните данни са за 3% ръст на икономиката. От там допълнително идва и голямата разлика“, каза Войнов.

Той каза, че не би проявил сериозен оптимизъм, ако трябва да направи прогноза за следващата година. Войнов обясни, че от финансова гледна точка 2017-а няма да се различава особено от настоящата.
Чуйте целия разговор с Юлиян Войнов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …