четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиян Попов за бъдещето на природния газ и начините да се съживи пазарът

Юлиян Попов за бъдещето на природния газ и начините да се съживи пазарът

Газовата индустрия навлиза в сериозна криза. В Европа, а и в световен план, има излишък от горива, включително и газ. Може ли газът да си възстанови предишните равнища на консумация и да ги увеличи? Очертават ли се нови пазари за газ? Чисто или мръсно гориво е газът и на много други въпроси отговаря Юлиян Попов в предаването еМисия България.

„Това, което виждаме с нефта, е тенденция, която е в глобален мащаб и в Европа. Потреблението на газ в Европа пада, а възможните източници се увеличават. Това създава сериозен проблем за газовата индустрия и газовите доставчици по цялата верига. Възобновяемите енергийни източници започват да имат сериозен системен ефект върху потреблението на газ. Удрят моделите на приходи на газовата индустрия“, заяви Юлиян Попов. По думите му, голямата част от отоплението на България на биомаса е факт. Той е на мнение, че биомасата е по-евтина от газа и може да не бъде толкова вредна за природата, ако се промени методът на изгаряне.

„Що се отнася по принцип до енергията от ВЕИ не е сигурно, че е по-скъпа. Газът не осигурява най-ефективната енергия. След като преминете капиталовите вложения в соларна енергия, е нещо, което удря много сериозно приходните модели на газовата индустрия“, заяви още Юлиян Попов.

По думите му, увеличаване на потреблението на газ в Европа е много малко вероятно. Това, според него, може да стане със затваряне на въглищни електроцентрали. „Транспортът, включително и морския, и преминаването му от дизел на газ е една друга възможност за съживяване на газовия пазар. Все повече и повече начини се откриват и развиват за балансиране на електроенергията“, каза Попов и обясни, че много инвеститори се колебаят сериозно дали да инвестират в газ.

„Много газови и въглищни електроцентрали в Европа бяха затворени през последните години. Те се намират в ситуацията, в която бяха вестниците преди години“, посочи експертът.
Той коментира и климатичните промени и как се отразява потреблението на газ в глобален мащаб.

Чуйте целия разговор с Юлиян Попов за бъдещето на природния газ и възобновяемите енергийни източници в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …