вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлия Вишневскa за реакциите в Полша след отмяната на пълната забрана за абортите

Юлия Вишневскa за реакциите в Полша след отмяната на пълната забрана за абортите

Полският парламент отхвърли налагането на абсолютна забрана за абортите в страната под натиска на безпрецедентни масови протести. След като десетки хиляди, облечени в черно, демонстрираха срещу затягането на и без това един най-строгите до момента закони за абортите в Европа, правителството оттегли подкрепата си от законопроекта, предвиждащ криминализиране на доброволното прекъсване на бременността.

Предложеното скандално изменение на действащия до момента закон искаше дори малкото изключения да отпаднат – без случая, в който има риск за живота на майката, като както жените, така и лекарите, извършващи процедурата, да подлежат на наказателно преследване.

За пълната забрана на абортите се обявиха едва 52 депутати, а 352 я отхвърлиха, вкл. от управляващата партия „Право и справедливост”, която първоначално застана зад идеята, лансирана от организацията „Стоп на абортите”, която има подкрепата на католическата църква в страната.

Припомнете си историята около спорния законопроектв репортажа долу:

За съжаление, сегашната управляваща партия спечели изборите благодарение на силната подкрепа на католическата църква, която смята, че е крайно време те да удържат поетото обещание по отношение на абортите. Това бе компромис, направен преди 25 години.

Това коментира в еМисия България Юлия Вишневска, бивш послки евродепутат, която от дълги години живее там. По думите й има „грешка в мисълта“ при „Право и справедливост“, които смятат, че след като имат мнозинство в Сейма, могат да правят всичко.

Оказа се обаче, че полските жени само за една седмица се организираха и направиха „черен понеделник“, като дадоха да се разбере, че това е само първата крачка в борбата им за основни човешки права, посочи Вишневска.

Според нея това е въпрос на лична съвест за всяка жена, която вътрешно за себе си трябва да реши как би постъпила в подобен случай.

„Полската църква направи в неделя своите изказвания, имаше молитви в църквите, като те продължават да са против протестите на жените, но след днешното решение за отхвърляне на законопроекта, каква ще е бъдещата реакция – ще трябва да изчакаме да видим. Правителството пък заяви днес, че ще работи върху свой проект, но никой не знае дали той ще е повече или по-малко рестриктивен“, каза още тя и добави, че макар Качински да е признал, че трябва да се отстъпи, той така и не се е извинил на жените.

Според Вишневска управляващите в момента нямат подкрепа по казуса нито от ляво, нито от дясно. Чуйте целия й коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …