неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / Юлиана Николова: Подходът на служебния кабинет към проверките е несериозен

Юлиана Николова: Подходът на служебния кабинет към проверките е несериозен

В понеделник бе публикуван обобщеният доклад на служебното правителство за проведените проверки на обществени поръчки в министерствата от кабинета „Борисов“ 2. Част от резултатите бяха оповестени още миналата седмица от служебния премиер Огнян Герджиков. Тогава стана ясно, че най-много нарушения са открити в Министерството на отбраната.

Прочит на доклада направи в предаването „Жива връзка“ Юлиана Николова, експерт по европейски политики.

„Когато министър-председателят, в петък, направи пресконференцията, той каза, че пълният текст на доклада ще бъде публикуван в понеделник. Това, което обаче видях в понеделник, в никакъв случай не може да се нарече пълен текст на нещо, защото това, което каза премиерът в петък, е доста повече от това, което имаме като доклад“, категорична е Николова, която бе взела със себе си целия доклад от 6 страници.

Тя подчерта, че подходът на служебния кабинет към проверките е несериозен. „Когато се правят проверки за обществени поръчки трябва да се дадат общи методически указания. Откъде разбраха, например, че в Пътната агенция има поръчки, които са за определен кандидат, т.е. имаме ограничение на конкуренцията? Къде е методиката, която показва какво проверяваш, за да бъдат всички проверки в министрества еднакви“, запита още експертът.

По думите ѝ докладът би бил пълен, ако в него са събрани докладите на всички министерства с цялата некласифициарана информация.

„Три институции в България правят специализирани проверки – Агенцията за обществени поръчки, Държавната агенция финансова инспекция и Сметната палата. Тези институции имат методика, технически указания и индикатори за измама. Ако се е появил един кандидат, както четем в публикувания документ, което е ограничаване на конкурецията, по принцип не е вярно, защото ако е бил огласен търгът по подходящ начин, за да привлече повече хора, ако е нямало ограничителни условия, които да се изпълняват само от един, то би могло да се яви един търг“, каза Николова.

Тя посочи, че професионално следи обществените поръчки, които обявява Европейската комисия, като те са по-облекчени от напите и ако се е явил само един кандидат, то това не е повод да се отмени поръчката. Би могло да се даде удължение във времето, за да се съберат още оферти, но това не пречи тази оферта да бъде оценявана по подходящ начин, допълни експертът.

Според Николова, при направените проверки личи липсата на опит в служебния кабинет, защото да се проверят набързо обществените поръчки не е от полза на никого.

Тя отбеляза, че е необяснимо поне от доклада защо има избирателност в критиките на отделните министерства и Министерството на отбраната е понесло най-голямата тежест в доклада.

„Според мен, от този доклад не може да се извади някаква особена поука. За мен, една препоръка, която липсва в доклада и е очевадна, е, че имаме много повтарящи се грешки на типови проекти“, каза експертът.

Целия разговор с Юлиана Николова можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …