неделя , 22 юли 2018
Начало / Жива връзка / Юлиана Николова: ПЕС и ЕНП не се месят относно управляващата коалиция в България

Юлиана Николова: ПЕС и ЕНП не се месят относно управляващата коалиция в България

И двете големи политически семейства – ПЕС и ЕНП, са заинтересовани да има стабилни управления в Европа, тъй като тя се намира в критичен период. И ако има национализъм, то той да бъде овладян в прилични граници, така че този път едва ли има намеса относно състава на управяващата коалиция в България, подобно на призива от 2005 г.

Това коментира ескперът по европейски политики Юлиана Николова в предаването „Жива връзка“ по Би Ай Ти.

„На конгреса на ЕНП в Малта, на който за съжаление българските медии не обърнаха внимание, има приети около 10 резолюции, а нито една от тях не адресира България и национализма. Не се вижда опасност национализмът да вземе доминираща роля в България“, изтъкна тя.

„Конгресът на ЕНП, както винаги, очерта европейския дневен ред. Той включваше консолидиране на усилията на Европа срещу руската намеса с кибератаки при определяне на политическата ситуация в Европа и по-специално в Западните Балкани, имаше резолюзия и за Украйна. Имаше резолююция за борбата с корупцията и заплахата от корупцията върху демократичния ред . Тя имаше един косвен адресат – френските консерватори, въпреки че Джоузеф Дол отрече това да е адресатът на резолюцията. Той каза, че не се безпокои за Франция, защото тя е работеща система, а за корупцията на Балканите, където съдебните системи не работят“, подчерта Юлиана Николова.

Моментът на посещението на председателят на Европейския съвет Доналд Туск в България Николова определи като неподходящ.

„Моментът като че ли е доста неподходящ, защото в дневния ред на посещението така, както е обявено на страницата на Президентството, виждаме посещение на границата и инспекция върху граничната зона. Същевременно не бива да забравяме, че Доналд Туск идва от Скопие, където ще говори за очакващата се миграционна вълна, за координацията на усилията срещу справянето с незаконната миграция, за канализиране на допускане на безредици, които сме виждали в миналото. Предполагам, а така беше обявено, че вече разговорът за миграцията и миграционният поток и усилията на България ще бъдат повдигнати на срещата с президента“, каза експертът.

По думите ѝ Туск е предвидено да се срещне с институциите, отговарящи за председателството на България на Съвета на ЕС, само че все още нито една от тях не функционира – нито парламент, нито редовно правителство.

„Така че това посещение можем да приемем като посещение на добра воля и като отчитаме, че при първата им среща президентът Радев каза, че България няма да подкрепи Туск за втори мандат, като израз на това, че тези думи са забравени“, смята Николова.

Според нея, се търси максимален бърз процес около излизането на Великобритания от ЕС, за да се премахне несигурността, както казват и двете страни.

„Брексизт обаче едва ли би могъл да бъде безболезнен, защото от писмото на Тереза Мей е видна гледната точка на Британия и очакванията ѝ, но от наръчника на ЕК за това какво ще иска се вижда, че едва ли не по всички точки  има разминаване. И ако Британия се стреми към мека раздяла, то ЕС се стреми към твърд развод“, каза Юлиана Николова.

По думите ѝ не може да има вакуум между периода на излизане на Великобритания от Съюза и периода науреждане на двустранните им отношения.

Процесът ще бъде мното труден и сложен, защото има много неща за уреждане, допълни тя.

Целия разговор с ескпера по европейски политики можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …