петък , 14 декември 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Юлиана Николова и Владислав Панев: Какви са вариантите след вота за Брекзит

Юлиана Николова и Владислав Панев: Какви са вариантите след вота за Брекзит

Какво следва от референдума във Великобритания – ще напусне ли Обединеното кралство Европейския съюз, коментираха експертът по политики на ЕС Юлиана Николова и икономистът Владислав Панев в предаването „Прозорецът“.

„Трябва да правим обективния анализ със съзнанието, че излизането на Великобритания от съюза е предстоящо. Напускането става реалност, когато се нотифицира молбата и се инициират преговори за уреждане на отношенията, а всъщност факт става, едва когато се подпише споразумението за напускане“, обясни Юлиана Николова.

Тя изтъкна, че макар да има време дотогава и възможност за  варианти, британската политическа култура не може да си позволи да не се съобрази с вота на близо 18 млн. избиратели, гласували за Брекзит.

„Самото иницииране на референдума беше резултат от това, че консерваторите за първи път спечелиха самостоятелно мнозинство от 1992 г. насам с обещанието, че ще проведат референдума. Ако си спомним цялата кампания, тя бе основана на това, че до края на 2017 г. Великобритания ще проведе референдум. Това е записано като точка едно в програмата. А политическата им култура казва, че програмата се спазва по точки“, припомни още тя.

Николова посочи, че съществува хипотеза, при коята на евентуални предсрочни избори се появи партия, която да спечели партия, която да отстоява оставането на Великобритания в ЕС.

„Големият проблем пред пазарите е страхът от неизвестното и какво ще се случи оттук нататък. Европейските лидери са много прави в това, че поискаха цялата процедура да започне и завърши максимално бързо, за да може дори пазарите да са наясно какво точно следва и какъв ще е статутът на Великобритания след напускането на ЕС“, коменитра на свой ред икономистът Владислав Панев.

По думите му лидерите на ЕС трябва да действат бързо и за да не допуснат разпространение заразата, което е основният страх на финансовите пазари.

„Великобритания и досега винаги е била с единия крак в ЕС и с другия в британската общност. А ако се тръгне към референдуми за напускане в страни като Франция, Полша, Холандия, тогава ще стане страшно не смо за съюза, но и за нас“, категоричен е Панев.

Той прогнозира, че рецесията във Великобритания през следващите месеци е неминуема.

Вижте коментара на експертите във видеото:

 

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …