неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиана Методиева: Медиите и политиците са основните проводници на езика на омразата

Юлиана Методиева: Медиите и политиците са основните проводници на езика на омразата

Кой подклажда ксенофобия и език на омразата и кой разпалва грубото отношение към различните? Отговорите на тези въпроси потърсихме с журналиста Юлиана Методиева.
„И Европа, и България започнаха да използват езика на омразата като нещо, което е в нормата. Ксенофобската реч не избира нещо по-различно от това да превърне малцинствата в своя мишена“, смята журналистът.

Тя разказа, че работи с деца от столично училище, които са отправили призив към медиите да се върнат в ролята на законодател в езика. Учениците също си дават сметка за повишено чувствителната обстановка покрай мигрантите. В Наказателния кодекс съществува дефиниция да не се насаждат дискриминиращи твърдения и изказвания, припомни Методиева и каза, че наскоро МВР е поканило много сдружения и журналисти да работят по осъвършенстване на нормативната база.

„Стигнали сме дъното. Медиите и политиците са основни проводници на езика на омразата и ксенофобия. Социалните мрежи осигуряват акустиката“, каза Методиева. Тя смята, че нарастването на крайно десни, ксенофобски и антимигрантски изказвания, които настройват всички, са настанени в Източна Европа.

„Ние всички имаме незадоволителна култура на общуване с различните. България има традиционни антитурски нагласи, които много често се превръщат в реч, която отделя българите от турците. Традиционно имаме такова отношение и с македонците. Каймак Чалан беше поет от основни говорители на омразата – „Атака“ и Патриотичния фронт. Вместо да се мисли за това, че междусъседските отношения трябва да се крепят, те по-скоро ги възпламеняват:, анализира журналистът. Според нея кандидати такива партии не е изключено да отидат и на балотажа на президентските избори.

„Отделен е въпросът защо българинът се оказа толкова податлив на езика на омразата. Разговорът за словото на омразата и санкциите в медиите е едно минало. Битката изглежда неравна, но елитите са вносители на модела за добросъседство и толерантен тон. Те биват доста обругавани и нападани. Обърнете внимание с какви думи се обръщат към децата в неравностойно положение и деца с увреждания“, призова Юлиана Методиева. Тя обаче каза, че битката не е загубена. Според нея, колкото повече се работи с хората по този проблем, толкова повече те предпочитат да използват красивия български език.

„На Балканите лесно се палим, живели сме в комунизма и си търсим стари конфликти, за да ги разпалваме“, анализира Методиева.
Чуйте целия разговор с журналиста Юлиана Методиева за ксенофобията и езика на омразата в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …