четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиан Войнов: Липсата на работна ръка спира чуждестранните инвеститори

Юлиан Войнов: Липсата на работна ръка спира чуждестранните инвеститори

Икономиката ще продължи да расте през 2017 г., макар и леко да забавя темпото, постигнато през последните две години. Нагласите в българската икономика за непосредствените перспективи пред пазара на труда са на най-високите си равнища от началото на кризата.

Според служебния министър на икономиката Теодор Седларски в българската икономика се случват много хубави неща. Очакванията за ръст на потреблението се базират на стабилната тенденция за намаляване на безработицата коментира в студиото на еМисия България финансистът и икономист Юлиан Войнов.

„Има сериозни проблеми в сектор енергетика. Видяхме доста скандали през годините. През последните години започна едно подобряване на финансовото състояние. Смените са въпрос на целесъобразност. Ако е преценено, че има основание, те да бъдат сменени, аз не виждам нищо притеснително в това“, коментира Войнов.

„През последните 1-2 години българската икономика ни изненада доста приятно. Очакванията през 2015 г. бяха доста минорни. Тогава НСИ направи ревизия на БВП и растежа на икономиката и беше завишен чувствително обявения преди това растеж. В края на 2015 г. се очакваше, че растежът ще бъде малко над 2%, а той се оказа 3%. Дефицитът, който бе планиран, се превърна в излишък. Има сериозни показатели, че българската икономика се развива добре“, смята финансистът.

„Ако не са пречките, които се наслагват в регулаторните органи, съдебната система и политическите проблеми, българската икономика може да расте и с още по-бързи темпове“, коментира Войнов.

Той каза, че бързото показване на работните заплати също не е добър сигнал, тъй като може да изпревари производителността.

„Трябва много да се внимава, когато се предприемат политически стъпки за увеличаване на доходите на хората, тъй като могат да доведат и до непредвидени последствия“, посочи експертът.

„Първите предложения за българската икономика, особено безплатното здравеопазване и плоския данък, бяха шокиращи. Обнадеждаващо е, че това е просто предложение“, добави Войнов и каза, че сме свикнали на този тип политическо говорене.

„Желанието на синдикатите за увеличаване на доходите е основна тяхна задача. Но в последните години в България се развиват дефлационни процеси. Основната насока, по която трябва да се работи, е за облекчаване на бизнес средата, справяне с корупцията и реформиране на съдебната система“, анализира икономистът.

„Няма инвеститор, който да дойде в държава, в която не са му гарантирани правата, изпълнението на договорите и това е основната насока, по която трябва да се работи – съдебната система“, категоричен е Войнов.

Кардинален проблем според него е застаряващото население и лошото образование. „Липсата на работна ръка е основната пречка, която спира влизането на инвеститори на българския пазар“, добави още той.

Чуйте целия разговор с Юлиан Войнов и анализа му за българската икономика в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …