сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиан Войнов: Големият проблем, е че в България има изключително много кражби

Юлиан Войнов: Големият проблем, е че в България има изключително много кражби

Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи, че почти нищо не е останало за приватизация. Той цитира анализ на Агенцията по Приватизацията, според който над 98% от предприятията вече са раздържавени, като не се броят особено важните, които се намират в т. нар. забранителен списък – като „ВМЗ Сопот“, „Кинтекс“, „Ел Би Булгарикум“, БДЖ.

Заявката на правителството е държавата да развива предприятията. Възможно ли е това в среда на отворена глобална икономика? Обосновано икономическо решение ли е или политическо?

На тези въпроси търсим отговор в студиото на Би Ай Ти с Юлиан Войнов.

„Последните сериозни сделки, които минаха през Агенцията, са тези, при които търговете ги спечелиха хора, свързани с Делян Пеевски. Могат да се търсят директни паралели.

Същественият въпрос е не, дали това решение опазва държавния интерес или по някакъв начин не насочено да покаже отношението на държавата към играчи на пазара“ – смята Войнов.

„Има доста нерешени въпроси от активите на КТБ. Един от тях е например заводът „Авиоамс“, още няма завършек на този етап. Това е един от заводите, сертифицирани от Русия за ремонт на самолети и вертолети. КТБ беше един от основните финансиращи тези заводи“ – казва Войнов.

„Не е ясно дали ще бъде гласуван този закон или той няма да мине. Също така не е ясно, ако бъде приет закона, колко време ще издържи, дали няма скоро да се отмени. Опасявам се дали не сме в подобна ситуация“ – споделя Войнов.

„Всяка държава има стратегически предприятия, включително и със социални функции.

Големият проблем, е че в България се осъществяват изключително много кражби от държавни дружества, от тази гледна точка това решение не е правилно. Но държавата е тази, която има право да вземе решение.“ – заключава Юлиан Войнов.

Какво още сподели Юлиан Войнов с ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Ваньо Костов

    Ха ха това е абсолютна лъжа.