петък , 24 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / Юлиан Попов за енергийната стратегия на ЕК в Югоизточна Европа
JIVA_POPOV картинка

Юлиан Попов за енергийната стратегия на ЕК в Югоизточна Европа

Интересно е, че Югоизточна Европа застава в центъра на интереса на Европейския съюз. Години наред този регион е пренебрегван политически и енергийно, а сега настъпва момент, в който той се интегрира политически по отношение на енергетиката. В този смисъл става въпрос за исторически процес, който се отнася, както Марош Шевчович каза, и до модернизацията на цялата икономика, но също и до сигурността на региона.

Това коментира енергийният експерт Юлиан Попов, който присъства в дебатите относно стратегията на Европейската комисия в Югоизточна Европа.

 „Енергийният пазар се придвижва много бързо към интеграция. Това означава, че в отделните страни се създават енергийни борси, а това беше доста голям успех за България, който вече започва да надскача националните си граници. Особено интересен процес е също прехвърлянето на границата между Европейския съюз и неевропейските страни. Това означава интеграция на българския пазар със сръбския, македонския пазар. Тема, която се обсъждаше в кулоарите, бе обединението на българския и македонския енергиен пазар. Технически експерти твърдят, че е възможно в скоро време“, коментира още Юлиан Попов.

Може да се каже, че Югоизточна Европа има свръх капацитет – от една страна, става въпрос за това какво да изграждаме, а от друга – как да управялвяме този свръх капацитете и какво да затваряме. Това е и най-богатият на евтини възобновяеми източници регион на Европа, каза още енергийният експерт.

Целия разговор с него можете да видите в следващото видео:

Вижте също

JIVA_PAMETNICI картинка

Какво (не) знаем за постиженията на българските жени

В сряда след тайна акция София осъмна със седем нови паметника на жени, които по-късно …