сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Юлиан Попов: ЕС и Великобритания не трябва да действат като в истеричен развод

Юлиан Попов: ЕС и Великобритания не трябва да действат като в истеричен развод

Бившият служебен екоминистър Юлиан Попов, който живее в Лондон, коментира, че европейските лидери са реагирали емоционално на резултата от референдума за оставане на Великобритания в Европейския съюз.

Тези, които ръководят Еропейската комисия и парламент би трябвало да се държат много по-сдържано. Една от причините, според мен, за излизането на Великобритания от ЕС и този резултат, който е следствие от доста популистка кампания, е това, че има много неясна представа на Острова какво всъщност представлява ЕП и ЕК. ЕК е секретариат на ЕС и не може да си позволи остри политически изказнавания. Затова съм изненадан от реакциите на Юнкер след референдума, но и неговите реакции преди допитването бяха неуместни, което също допринесе за резултата“, заяви Юлиан Попов в предаването еМисия България.

„Сега има чувство за отрезвяване и много хора са гневни, но също така всички мислят какво означава и ще означава едно такова решение за напускане на ЕС“, посочи още той.

Попов заяви, че след първите емоции нагласата на всеки разумен човек е стриктно да се следват легалистичните предписания, но те не са много ясни, тъй като няма подробно разписано как се излиза от ЕС.

„Великобритания трябва да заяви и задейства чл 50 , самият референдум няма тази сила. Сега става ясно, че парламентът дори трябва да вземе законодателно решение, а не само да каже, че е съгласен с решението от референдума“, допълни Попов.

Той прогнозира, че е най-вероятно да се предизвикат предсрочни избори, но стъпките трябва да се обмислят спокойно.

„Мисля, че европейските лидери си дават сметка, че когато едно решение е взето, то е добре да се приведе бързо в действие, но в случая е по-добре да се действа бавно и внимателно, а не разрушително и като в истеричен развод“, категоричен е Попов.

Той допълни, че в европейските институции е нужно отрезвяване и сериозна работа за системите за сигурност.

Вижте целия коментр на Юлиан Попов във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …