сряда , 20 юни 2018
Начало / Новини / Явор Сидеров: Какво може да се промени или да пострада след оттеглянето на Давутоглу

Явор Сидеров: Какво може да се промени или да пострада след оттеглянето на Давутоглу

Не виждам основания отношението на Турция към България да се променя след оттеглянето на турския премиер Ахмет Давутоглу, заяви в отговор на въпрос в еМисия България политологът Явор Сидеров.

За мнозина външни анализатори тази новина не беше особена изненада, тъй като разцеплението между президента Реджеп Тайип Ердоган и Давутоглу е вървяло от известно време насам по няколко линии, отбеляза той в коментар по темата.

Сидеров напомни, че Давутоглу не е класически партиен активист, а по-скоро професор интелектуалец, издигнат от Ердоган на всичките си постове и следователно без особена подкрепа в рамките на партията си – Партията на справедливостта на развитието, от чието лидерско място също се оттегли.

Освен това той не е 100-процентово убеден в желанието на Ердоган да превърне Турция от парламентарна в президентска република, посочи още политологът.

Явор Сидеров допуска, че след оттеглянето на Давутоглу, който е лицето на преговорите на Турция с ЕС, не е изключено те да забуксуват.

Ако президентът Ердоган реши да стегне редиците на партията си и да прокара конституционните промени, за които в момента няма достатъчно подкрепа, не е чудно споразумението да пропадне и да се върнем в изходната позиция, прогнозира политологът.

Той обаче подчертава, че бежанската криза в рамките на Европа не би могла да бъде разрешена без участието на Турция и всяко изостряне на отношенията не би било за добро.

Сидеров коментира и глобите, които Европейската комисия планира да налага на страните членки, които откажат да прилагат преразгледаните правила за прием на бежанци. Според него те са неудачни, неприложими и дори вредни, тъй като целта им – солидарност и укрепване на доверието, не се постига с такъв тип административна санкция.

Някои от по-засегнатите държави ще се изправят още по-остро срещу по-малко засегнатите, това е рецепта за раздор, предупреждава той.

Вижте целия коментар на политолога Явор Сидеров:

Вижте също

Пуснаха срещу „подписка“ 25-годишният кмет на Войнягово, задържан за подкуп

Хванатият с подкуп кмет на село Войнягово Тодор Танковски е освободен от ареста с мярка …