вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Явор Константинов от Австралия за „боя“ с великденски яйца по Изборния кодекс

Явор Константинов от Австралия за „боя“ с великденски яйца по Изборния кодекс

Българи от цял свят се включиха в инициативата с великденски яйца, на които изписваха призиви за вето на промените в Изборния кодекс, както и хаштаговете на протеста срещу измененията #стигаТрИкове и #ИскамДаГласувам“.

Българската общност в Австралия също бе част от кампанията, за която в еМисия България разказа един от организаторите й Явор Константинов. Българи от Мелбърн записаха и видео, в което казват „Искам да гласувам“.

За нас логично обяснение за тази промяна в петък вечер няма, но ние сме решени да се борим за правата си, каза Константинов, който определи действията на законодателите като „пет стъпки назад и само една напред“. По думите му съвпадението с християнския празник е било съвсем случайно, но „ние не желаем да преглътнем такъв неочакван удар“.

Това, на което по думите му се надяват българите в Австралия и Нова Зеландия, е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето и да вземе компетентно и обосновано решение.

„Първите промени, касаещи гласуването само в дипломатически и консулски представителства, бяха тотална изненада за нас. Нито един от големите градове в Австралия, където по традиция се гласува, не е столица и няма посолство и консулство – и изведнъж те останаха извън обсега на възможността за провеждане на избори и референдуми. В последните години се вървеше с бавни, но постоянни стъпки напред, а активността се покачваше“, коментира Явор Константинов.

Той цитира статистики, според които ако през 2001 г. гласувалите зад граница са били 43 хил., то през 2014 г. те са вече около 150 хил. души. Наши активисти се разровиха и провериха цифрите и установиха доста разминавания със заявяваното от политиците, подчерта Константинов.

Относно един от аргументите на управляващите – че откриването на избирателни секции струва много пари, той представи контрааргумента, който споделят и много други сънародници зад граница: че местните български общности покриват про боно голяма част от разходите, като предоставят помещения, компютри, интернет, доброволен труд и храна.

Явор Константинов коментира и изтеклата стенограма от срещата с представители на управляващата коалиция за обсъждане на промените в Изборния кодекс. Той го определи като непринуден разговор, от който лъха лековатост. „Промени, които имат отражение върху толкова много хора по света, се третират леко, без факти, със съображения „да не се разсърди някой“, без солидна стратегия и идея за бъдещето, просто като стъкмяване на нещо, което накрая е абсурдно и не работи“.

Чуйте целия разговор с Явор Константинов:

Вижте кадри от Великденския протест и на други наши сънародници зад граница:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …