събота , 24 март 2018
Начало / Жива връзка / Явор Константинов: Има тенденция за ограничаване на вота на българите извън родината

Явор Константинов: Има тенденция за ограничаване на вота на българите извън родината

Бяхме много изненадани да чуем за такъв вид промяна. Това е в същата посока, в която бяха промените от миналата година, с ограничаването на броя секции за страни извън Европейския съюз. Виждаме продължаване на същата тенденция, въпреки че сега има служебно правиртелство и нещата са в преходен период.

Това коментира сънародникът ни Явор Константинов, който живее в Австралия.

Той бе категоричен, че Министерството на правосъдието оттегли бързо проектозакона, предвиждащ уседналост и за президентски избори, и парламентарни избори, защото е неадекватно.

„Действията на държавата, въпреки политическото говорене „за“ и „против“, са тенденционзо за ограничаване на изборните права на българите зад граница. А това е неприятна изненада“, подчерта сънародникът ни.

Според Константинов, има огромна вероятност, ако патриотичните формации станат част от правителството, за опит за по-нататъшното ограничаване на изборните права на живеещите в чужбина български граждани.

„Вотът в Турция се използва като извинение и с голям размах се правят предложения за ограничаване изборните права на всички българи в чужбина“, смята още той и определи този факт като доста обезпокояващ.

„Както се увеличава броят на българите в чужбина, така се увеличава и изборната им активност, тяхната организираност. Виждаме, че има все повече изборни секции, все повече български общности, български училища и клубове“, изтъкна Явор Константинов.

Целия разговор със сънародника ни, който живее в Австралия, можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …