сряда , 26 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Явор Хайтов: Исканията за задължителна казарма свирят на тънката струна на „българщината“
HAITOV картинка

Явор Хайтов: Исканията за задължителна казарма свирят на тънката струна на „българщината“

Връщането на задължителната казарма в България е невъзможно да се случи към настоящия момент, като задължително най-напред е нужен по-обстоен дебат.

Това мнение изрази в еМисия България депутатът от „Народен съюз“ и зам.-председател на Народното събрание адвокат Явор Хайтов.

Самият той е служил две години в казармата. Задължителната военна служба бе отменена през 2008 г., а сега по предложение на Патриотичния фронт е на път евентуално да се върне. От ПФ обявиха, че са готови с нови законопроекти за въвеждането на казарма с продължителност шест месеца за навършилите 19 години.

Според Хайтов е добре да се спазват предизборните обещания, но за прилагането на подобен закон няма нито ресурсно обезпечаване, нито поделенията са готови в битов план да посрещнат срочнослужещи.

Вносителите свирят на една тънка струна – чувството за „българщина“, идеята, че мъжествеността на мъж, който не е ходил в казармата, е под съмнение, но не мисля, че това е абсолютна демаркационна линия, посочи депутатът.

Явор Хайтов разказа и за срещите си през февруари със сенатори и конгресмени в САЩ, на които е поставил и въпроса с отпадането на визите за български граждани.

По думите му настоящата администрация не поставя тази тема на водещо място, тъй като скоро в длъжност се очаква да встъпи нов президент.

Чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

BRKZ_FINANSI картинка

Финансов експерт: От какво се опасяват банките на Острова

Решението на британците да напуснат ЕС повдигна много въпроси, на които никой все още няма …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *