сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Явор Дачков за гордостта и предразсъдъците по български

Явор Дачков за гордостта и предразсъдъците по български

Ще запомня 2016 г. с оставката на Бойко Борисов и, слава Богу, не мисля, че той има шанс за трети кабинет. Борисов претърпява нарцистична криза и всичко се върти около това. Но политическа криза в България няма, тъй като има институции и разписан ред за предаване на властта, кризата идва от това, че овластените не могат да управляват.

Това заяви в еМисия България журналистът Явор Дачков.

Според него управляващите в оставка се опитват да прехвърлят отговорността за властта на опозицията и на новоизбрания президент.

Ген. Румен Радев обаче не бива да взема отношение по неща, които не са в неговите правомощия, а ако пък го направи, после ще му поискат импийчмънт, отбеляза журналистът.

Дачков е категоричен, че проблемите идват от това, че Борисов и ГЕРБ не могат да си представят да са в опозиция. Според него най-разумно е било да се сформира служебно правителство или да се предложи на ГЕРБ да управлява в оставка.

Никой обаче няма интерес да се легитимира допълнително през служебен кабинет, играчите в парламента ще бягат от това като дявол от тамян, докато задкулисно ще се опитват да пробутат определени хора, смята той.

Коментирайки възможността за поява на нов политически проект, Дачков коментира, че у нас винаги има място за такива, но те са обречени на неуспех. Той изрази съмнение и за новата инициатива с участието на Христо Иванов „Има ли българска мечта? Говорим за България“, като според него от това „няма да излезе нищо“.

Според журналиста Слави Трифонов също няма да прави партия. Аз мисля, че не лъже, няма ресурс и няма хора, които да го направят, това не е Бареков, каза той. Срещата му с главния прокурор пък той нарече плод на медиен рекет, но не и „елемент от голямата политическа игра, която се решава на други нива“.

Проблемът е, че у нас всичко това се случва през телевизията и шоуто, а за съжаление институциите нямат рефлекс да го отрежат, добави Дачков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …