сряда , 18 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Явор Дачков в „Петъчна диагноза“: Реформаторите никога повече няма да се върнат във властта

Явор Дачков в „Петъчна диагноза“: Реформаторите никога повече няма да се върнат във властта

„Реформаторите никога повече няма да се върнат във властта, те го знаеха и мотаеха нещата, за да могат двама-трима души от тях да бъдат министри, ако ще и за една седмица, защото това са поръчки, допълнителни лобирания, неща, свързани с пари и нищо друго. Може би за момент са си повярвали, че Борисов ще им даде да управляват с неговите гласове, може би за момент са си изгубили разсъдъка.“

Това коментира в традиционната рубрика на Сашо Диков в еМисия България „Петъчна диагноза“ днешният му гост – журналистът Явор Дачков.

Относно факта, че здравният министър в оставка Петър Москов, който е с три обвинения от прокуратурата, бе едно от спряганите имена за премиер при преговорите за съставяне на правителство между Реформаторския блок и ГЕРБ, Дачков отбеляза: „Тук има една безпардонна арогантност, те са много цинични и не ги интересува какво ще си помислят хората“.

„Потресът идва от това, че във властта попаднаха хора, които случайно станаха политици, които са неподготвени за властта и я упражняват, създавайки хаос. Основната вина за създалата се ситуация е нарцисизъмът на Бойко Борисов и невъзможността на Росен Плевнелиев да използва властта, която му е дадена по конституция.

Учудва ме, че в България не се роди поколение от професионални политици. Изглежда, че много малко от тях успяват да менажират своя успех, като един от тях е Ахмет Доган“, коментира журналистът.

Бойко Борисов няма да бъде премиер отново, останалите играчи във властта са надушили слабостта му и няма да го допуснат, категоричен е още той.

Водещият Сашо Диков излъчи и свое интервю с друго от спряганите за премиер имена – Румен Христов от СДС, който два пъти бе служебен министър на земеделието.

„Наистина пет-шест дни работехме много активно, основно по програмата, и нямаше значение кои точно ще бъдат лицата, а дали има съгласие по това, което сме започнали. Очевидно няма и най-логичното е да вървим на избори“, каза той.

На въпрос защо министрите Божидар Лукарски и Миглена Кунева не са дошли при връчването на мандата на реформаторите, Христов отвърна, че решението е било да не се дава знак, че лидерите, които са министри, са се „вкопчили в бюрата си“. Той обаче е убеден, че реформаторите все още имат шанс за влизане в парламента на следващи избори.

В днешната рубрика вижте още – Сашо Диков гони Росица Велкова, една от съдийките, които участваха в „Шоуто на Слави“, за да обяснят защо не споделят и не се присъединяват към протеста на колегите си от Софийския районен съд, Валери Симеонов говори на английски, Корнелия Нинова по клин в парламента, Румен Радев с „първите си откровени глупости в ефир“. Вижте и останалите коментари на журналиста Явор Дачков:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …