сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Явор Дачков: Напрежението между Борисов и Цветанов тепърва ще расте

Явор Дачков: Напрежението между Борисов и Цветанов тепърва ще расте

Когато чух записите, т.нар. „Мишо Бирата“, бях стреснат, бях сигурен, че след като бъдат публикувани, Бойко Борисов няма да е премиер.

Тогава бях абсолютно възмутен, бях сигурен, че Бойко Борисов трябва да подаде оставка и че това ще стане, защото това е най-изобличителният запис на държавен ръководител в новата история на модерния свят. От Никсън и аферата „Уотъргейт“ има само косвени доказателства за корумпираността и за злоупотребата с власт на държавните глави, а тук има запис, направен от Цветан Цветанов, от МВР, абсолютно легално.

От днешна гледна точка излиза, че Бойко Борисов е мъж, който държи на думата си и когато някой го помоли за нещо, той го изпълнява. А  Ваньо Танов веднага се огъва и започва да звъни.

Това каза журналистът Явор Дачков в коментар на записа на разговор между премиера Бойко Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танов, който през 2011 г. бива оповестен от Дачков. В записа премиерът иска да се спре акция във фабриката за бира на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата.

„Борисов нямаше да се държи така, ако ние не му позволявахме.

Ако Ваньо Танов му беше казал – „Г-н премиер, аз това не мога да го свърша, защото моята отговорност не го позволява“, Борисов нямаше какво да направи“, подчерта Дачков.

„Ако в България има институции, медии и гражданско общество, което да реагира справедливо на злоупотребите и на грешките на управляващите, то няма да се случва това, което сега се случва“, каза още журналистът. Той бе категоричен, че корупцията се ражда от общността, а не е дело само на един човек.

Журналистът подчерта, че експертизи са установили автентичността на записите.

„Беше ясно, че този запис бе направен със СРС, т.е. Цветанов го е направил. Което е по-лошото, записът бе направен година преди да го излъчим, а по закон СРС-тата трябва да се държат 6 месеца, ако няма доказателства или не се заведе дело.

Т.е. Цветанов е записал Борисов, запазил е записа и е позволил да бъде изнесен“,

подчерта журналистът.

В коментар на настоящата ситуация, Дачков каза, че за него е любопитно как „Борисов ще се измъкне от този пъзел“.

„Той в момента е на друг етап, все пак е в политиката отдавна. Стигнал е до фазата „чистене“. Ама като си в тази история, с тези хора, толкова обвързан, ти е много сложна играта“, каза Дачков.

„Много е динамична ситуацията, има много подводни камъни.

Напрежението между Борисов и Цветанов тепърва ще расте.

Цветанов е най-голямата грешка на Борисов, от днешна гледна точка. Той му помогна много дотук, но това е абсолютно невъзможно политическо явление“, каза Дачков.

По думите му Цветанов „ще направи всичко възможно да бламира Борисов и да срути и унищожи този, който го е създал“.

„Иначе Борисов няма проблем. Той може да се разбере с БСП за управление, разбира се, идеално с ДПС, унищожи всички т.нар. десни, които се продадоха за жълти стотинки. За него не би трябвало да има друг проблем, освен Цветан Цветанов и каквото е останало чувство за съпротива в народа“, заключи Дачков.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …