понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / Явор Алексиев за състоянието на икономиката и развитието на регионите в България

Явор Алексиев за състоянието на икономиката и развитието на регионите в България

Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика гостува в студиото на „Жива връзка“. Той коментира каква е икономическата ситуация в различни региони на България на фона на гръмките политически изказвания.

„Ние изследваме българските области. Фокусът през тази година беше къде се намираме според последните данни след кризата от 2008 г., в кои области има ръст в икономиката“, коментира Явор Алексиев. По думите му, безработицата е рекордно ниска в страната, но ако разгледаме нещата на регионално ниво нещата не стоят така.

„Пловдив стои най-добре, там БВП е с 10% ръст. Там началната точка е по-ниска от тази в София. Това показва степен на догонване от страна на област Пловдив. Габрово е голяма изненада втора година поред по отношение и на икономическото, и на социалното развитие“, каза още Алексиев.

„Много добро е средното ниво на образование на работници – там е по-високо от средното в страната. Това е областта с най-много усвоени европейски средства. Структурата на местната икономика е много интересна. Населението е заето предимно с производството, а не в сферата на услугите“, добави Явор Алексиев.

„Габрово, Велико Търново и Русе може да се обособи като клъстър, на който да възложим надежди за бъдещо развитие. През последните 7-8 години видяхме приоритизиране на инфраструктурните проекти в южната част на страната“, каза още той.

Нужно е привличане на мащабен инвеститор, който да развие и раздвижи пазара на труда в Северозападна България, смята Алексиев.

Според него, малките български общини не разчитат особено на много високи данъци. „Това не е проблем. Основният проблем е работната ръка и инфраструктурата. Държавата може да приоритизира инфраструктурни проекти в Северна България“, посочи анализаторът.

„Младите хора, от които може да се очаква да започнат работа, напускат. Ако успеем това, което сме започнали като реформа в образованието, Северна България може да спечели от това, особено области като Габрово, включително и Ловеч, Враца и Монтана“, каза Алексиев. Той обясни и в кои области безработицата е най-голяма и защо много хора са трайно безработни, а в същото време фирми и компании търсят работна ръка.

Чуйте целия анализ за икономическото състояние на регионите в България от Явор Алексиев в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …