четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Явор Алексиев: Най-богатите 20% от българите са седем пъти по-богати от най-бедните 20%

Явор Алексиев: Най-богатите 20% от българите са седем пъти по-богати от най-бедните 20%

22% от българите живеят под прага на бедността. Това сочат последните данни на Националния статистически институт. Явор Алексиев – анализатор от Института за пазарна икономика, коментира данните и анализира какво стои зад цифрите. „Често се спекулира по въпроса как се мери бедността. Това, което НСИ измерва, е нетен еквивалентен разполагаем доход. Т.е. не може в едно домакинство съпругът да не е беден, а децата да са бедни. Разходите се мерят на домакинство заради споделените разходи“, посочи Алексиев.

Той каза, че НСИ мери и относителната бедност. „Вземаме българина Иван Иванов от Русе, например. Половината българи вземат повече пари от него, а другата половина имат по-малко. Това определя относителната линия на бедност“, обясни анализаторът. За първи път от 2011 г. има данни за етническия произход на респондентите и това е изключително важно. „Имаше страх да попиташ респондента – какъв е етническия му произход. Но без тези данни, как се правят политики за борбата с бедността, като не знаеш къде са, колко са и какви са им доходите? НСИ няма право да определи какъв етнос е респондента. Заради това има и група, която е „неопределена“, каза Явор Алексиев.

15,2% са бедните българи, а 67,2% от бедните са представители на ромската етническа група. Има и почти 33% роми, които не попадат в групата на бедните. Около 14-15 000 души са участвали в изследването.

„Този тип бедност не можем да я преборим със социални програми, а с образование и заетост. Това, което данните показаха, е, че още по-важно е образованието. Няма значение етносът, ако си функционално неграмотен, има 60% риск от бедност. Под 3% е риска от бедност, ако си с висше образование“, подчерта Алексиев. Той обясни, че линията на бедност почти не се променя, но причината за това е, че доходите и ценовото равнище, не са отбелязали ръст или спад през последната година. Изненада е запазването на дела на бедните и линията на бедност.

Работещите бедни е друга изследвана социална група. 26,7% от живеещите в България работят, но живеят под прага на бедността. Основната рискова група са пенсионерите и самотните хора. „Ако нямаш лични спестявания и не можеш да разчиташ на близки, има огромен риск от бедност при пенсионерите. Малък град, ниско образование, безработен. Това пък е най-рисковият профил. Възрастта няма значение“, добави анализаторът.

Той посочи, че най-богатите 20% от българите са седем пъти по-богати от най-бедните 20% българи. Богатите българи са предимно в София и работят за по-висока заплата в сферата на информационни технологии, например.

„Основният проблем е, че малко или много на управляващите кабинети в момента не им отива да правят смели реформи. Калфин успя да идентифицира някои от проблемите, но решенията му не са най-добрите. Основното нещо, с което можем да се измъкнем от тази таблица и тези данни, е образованието, а другото – заетостта. Има дефекти на социално-осигурителната ни система. Има 30-40 члена, които могат да отпаднат от Кодекса на труда, и по този начин много хора ще имат работа“, добави Явор Алексиев.

Чуйте целия анализ на Явор Алексиев от Института за пазарна икономика в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …