понеделник , 18 декември 2017
Начало / Новини / Ясна е самоличността на атентатора от Брюксел – той е 36-годишен мароканец

Ясна е самоличността на атентатора от Брюксел – той е 36-годишен мароканец

36-годишен мароканец е убитият извършител на снощния атентат в Белгийската столица, съобщиха властите в Брюксел. Припомняме, че при инцидента няма други пострадали – причината е, че взривът не е бил мощен.

Експлозията избухна на Централната гара в Брюксел. Според белгийското издание Ла Либр Белжик, атентарът е носел раница и колан с екплозиви. Според свидетели, мъжът е викал „Алах Акбар“, след което е активирал детонатор. Последвала е слаба експлозия, която привлякла вниманието на охранителите.

Първите часове след атентата предизвикват страх и хаос сред хората, които са евакуирани от гарата, районът е отцепен от тежковъоръжени полицаи. Нивото на терористична опасност обаче не беше повишено.

Нападателят е идентифициран като 36-годишен мароканец, за когото властите не са имали сведения да е свързан с ислямистки организации. Той е жител на добилия печална слава квартал Моленбек, откъдето бяха и част от атентаторите в Брюксел и Париж.

След атентите от 22 март 2016 г Белгия е в повишена степен на тревога от терористични нападения. При самоубийствените атаки в метрото и на летището тогава загинаха 32 души.

Вижте също

Борисов склонен да върне мораториума върху лекарствата за прегласуване в парламента, 160 палестинци ранени и 4 загинали в Близкия изток след решението на Тръмп за Йерусалим и още от късните новини на БиАйТи на 15 декември

Премиерът Бойко Борисов е склонен да върне разглеждането на мораториума върху лекарствата за повторно гласуване …