неделя , 21 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ясен Тодоров: Служители в изпълнителната власт взимат повече от членовете на ВСС

Ясен Тодоров: Служители в изпълнителната власт взимат повече от членовете на ВСС

Председателят на Етичната комисия на ВСС Ясен Тодоров коментира в интервю за Силвия Великова темата за по-високите възнаграждения на членовете на Висшия съдебен съвет, макар на няколко пъти да повтори, че не би желал да засяга темата.

Попитан дали ВСС няма да се окаже органът, който произвежда най-скъпоплатените скандали, Тодоров каза, че не иска да засяга темата за заплатите, защото много се спекулира с нея и се използва популистки.

„Искам да говорим сериозни неща по приложението на Закона за съдебната власт. Инициативата да се постави въпросът с възнаграждението е на една съдийска организация. Не желая да коментирам този въпрос. Сигурен съм, че много служители в изпълнителната власт получават по-високи заплати от членове на ВСС, не искам да коментирам и възнагражденията на журналисти“, каза Ясен Тодоров.

Той подчерта, че през последните години се е тръбяло в медиите, че ВСС е най-важният орган в държавата и е нормално да се получават високи заплати.

Попитан колко ще бъде неговата заплата, Тодоров отвърна, че няма да е 9000 лв., а около 6000 – 6100 лв.

„Аз не Ви питам каква заплата получавате“, обърна се към водещата той.

Той допълни, че не смята, че доброто възнаграждение е нещо лошо, а и това била първата антикорупционна мярка.

Тодоров се изказа ласкаво и за колегите си във ВСС, като посочи, че те, макар и с различни виждания, са много отговорни хора, професионалисти с опит, и си вършат работата добре. 

Председателят на Етичната комисия каза още, че се надява другата сряда да се случи разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. И допълни, че не мисли, че ще има драма при разделянето.

Той обаче подчерта, че има опасения , защото в Закона има празноти и доста вратички, които тр да се разпишат с правила за работата на всс

„Най-съвестно ще изпълнявам това, което пише в закона“, каза Тодоров.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Хареса ми мисълта на водещата. Диктатурата се извършва от мнозинство! ;)))