четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Ясен Георгиев: Политическите измерения на бежанската криза са по-големи от икономическите

Ясен Георгиев: Политическите измерения на бежанската криза са по-големи от икономическите

Ясен Георгиев, който е изпълнителен директор на Институт за икономическа политика, гостува в студиото на „Жива връзка“. Той коментира какви са реалните икономически измерения на бежанската криза и колко струва на България издръжката на бежанци и имигранти. Институтът е неправителствена организация, чиято мисия е да допринася за оползотворяване на пълния потенциал на българската икономика чрез увеличаване на нейната конкурентоспособност и подобряване на ефективността на публичните институции.

„За страни като България отраженията на бежанската криза са относно разходите, които държавата прави за тях. Трябва да се прави разлика между страни, които са крайна дестинация за тези хора и страни, които са транзитни като България например“, заяви Ясен Георгиев.

„През 2015 г. броят на потърсилите убежище в България бяха около 20 000 души. Като номинален брой граждани на трети страни, това не е кой знае колко съществена цифра. Но важно е колко се харчи за тях. Около 800 лв. на месец струва издръжката на чужд гражданин, настанен в бежански център например“, обясни Георгиев. Той каза, че в целевите страни на този миграционен процес, отраженията са много по-съществени.

„За Германия, разходите за прехрана и интеграция възлизат между 20 и 25 000 евро, но съотнесено към БВП не е толкова голям разхода. На това се гледа като на възможност за попълване на нужди и облекчаване на местния пазар на труда“, анализира изпълнителният директор на Институт за икономическа политика.

По думите му, дори и да се смята за успешна интеграцията на бежанците, една част от тези граждани ще продължат да зависят от социалните системи на тези страни. Той каза, че исторически погледнато страни от стара Европа имат затруднения с интеграцията на второ или трето поколение – граждани на бившите колониални владения на тези страни. Според Ясен Георгиев, оптимистичният сценарий за интеграцията им на пазара на труда може и да не сработи.

Политическите отражения са много по-големи от чисто икономическите, убеден е Ясен Георгиев. Той добави, че нивото на образование на бежанците не е това, от което икономиката на ЕС има нужда.
Изпълнителният директор на Институт за икономическа политика коментира и Европа на няколко скорости и възможните сценарии. По думите му, така или иначе и сега Европа се движи неформално на няколко скорости.

„Дори на този етап виждаме, че интеграцията не протича с еднаква скорост за всички страни в Европа. Видимо някои страни не искат да бъдат по-интегрирани. Сценарий, при който имаме ядро със засилена интеграция на силните икономики, неминуемо ще се случи. Много други държави, които не попадат в това ядро, които са с общо историческо минало, вероятно ще се обособят и няма да са с такава степен на интеграция“, смята Георгиев.

„Като че ли не сме готови за чакалнята на еврозоната“, посочи изпълнителният директор на Институт за икономическа политика.

Вижте целия разговор с Ясен Георгиев в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …