четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ярослав Марчиняк от полския КОД: Ще протестираме до видима промяна, оставаме в Европа

Ярослав Марчиняк от полския КОД: Ще протестираме до видима промяна, оставаме в Европа

„Ние сме и ще останем в Европа“ – това беше мотото на една от най-големите протестни демонстрации в Полша след промените. Над 240 хил. души се включиха в протестите срещу управляващата партия Право и справедливост дни след като страната отбеляза 12 години от присъединяването си към ЕС.

Протестиращите обвиняват управляващите, че застрашават бъдещето на страната в ЕС и подкопават демокрацията, а организатори са опозицията и гражданската платформа Комитет за защита на демокрацията (КОД). Тя набира главоломно сила, откакто бе създадена миналия ноември в отговор на реформите, предприети от властта, чийто евроскептицизъм според тях може включително да върне страната в сферата на влияние на Русия.

За да разкажат за тази битка, на гости в еМисия България бяха Ярослав Марчиняк от КОД и Борислав Сандов от партия „Зелените“.

Искаме да напомним на президента, че има проблем с конституцията и конституционния съд, като през последната седмица имахме инициатива в тази посока, разказа Марчиняк. По думите му основание за протестите дава и обезценяването на полската валута спрямо еврото и швейцарския франк, което е видима част от проблемите.

Той призна, че за тях също е бил изненада размерът на подкрепата от гражданите, която са получили за толкова кратко време, като го обясни с ясното разбиране, че правителството застрашава развитието на Полша.

Диалог все още няма, но има два успеха на КОД, свързани с отстъпления от страна на правителството – по отношение на териториалното деление и рестриктивния закон за абортите, отбеляза Марчиняк.

Случващото се в Полша много наподобява онова, което се случваше у нас с протестите срещу кабинета Орешарски, коментира и Борислав Сандов.

Той заяви, че между „Протестна мрежа“, на която е член, и КОД има много сходства, като в момента на гости тук са трима души от платформата, с които се обменя опит и се търсят общи точки.

Според Сандов е много важно движенията в бившия комунистически блок да комуникират активно. В момента представители на КОД обикалят и други европейски страни с подкрепата на европейските „Зелени“.

Ще продължим да протестираме, докато не видим видима промяна, категоричен е Ярослав Марчиняк.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …