сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Ярослав Годун за полския опит в председателството на Съвета на ЕС

Ярослав Годун за полския опит в председателството на Съвета на ЕС

Сред най-коментираните теми през последните няколко дни в страната е кои ще бъдат основните приоритети на следващото правителство. Един от тях обаче е ясен – предстоящото председателство на страната ни на Съвета на Европейския съюз, което започва на 1 януари 2018 г.

Дали обаче организацията върви по план и ще успее ли България да се подготви за оставащите месеци до председателството – разговаряме с Ярослав Годун, директор на Полския институт в България. Той сподели в предаването „Жива връзка“ полския опит в председателството на ЕС през 2011 г.

„Всички казаха, че председателството ни е било много успешно. Целта ни бе да представим държавата, какви възможности има, да я продадем и да кажем какво означава тя за ЕС“, изтъкна Ярослав Годун.

Той сподели, че културна програма на Полша е била не само във Варшава, а и в още 10 други столици, сред които дори Токио и Пекин. Целта на събитията е била да подпомогнат промоцият ана страната. 

По думите на директора на Полския институт у нас, още през 2009 г. страната му е формулирала приоритетите и бюджета за председателството си. Според него обаче, България все още няма конкретни проекти и бюджет.

По думите му, най-важното е, че председателството дава шанс за промотиране на страната ни по света, в това число и шанс за презентация на възможностите за развиване на бизнес и създаване на нови работни места.

Светът е глобален, но трябва да покажем, че сме открити за него, каза Ярослав Годун.

„Хората, с които аз се срещам, казват, че независимо, че имат малко време, ще покажат, че България може да бъде не само туристическа дестинация, но и да предложи добри възможности за бизнес“, сподели още той.

През 2018 г. празнувате 140 години от Освобождението си, а Полша – 100 години. Трябва това да подчертаем и да покажем на Европа, че независимостта не ние е дадена, заключи Годун.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …