неделя , 22 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Янка Такева: Видеонаблюдението на българския учител е нарушение на човешките права, Конституцията и пет закона

Янка Такева: Видеонаблюдението на българския учител е нарушение на човешките права, Конституцията и пет закона

Въпросът за въвеждането на постоянно видеонаблюдение в детските градини и училищата се превърна в истинска ябълка на раздора. Днес в МОН има среща по въпроса с участието на синдикати, родителски организации и представители на МОН, която проследява репортерът ни Валерия Касиян. Тя разговаря с Янка Такева, председател на синдиката на българските учители.

Според Такева срещата е започнала с недопустимо оправдание на МОН, че това се налага, тъй като има „лоши учители“, докато е трябвало ясно и категорично да се заяви, че става дума за нерегламентирано нарушение на човешките права, Конституцията и на цели пет закона.

„Българският учител е единственият, който търпи всички несгоди на обществото. Той има нужда от подкрепа, не само от добри учебни планове, програми, учебници, закони, материални средства, но и от подкрепата на родителите, социалните работници, ДАЗД, и най-важното – от доверие“, смята тя.

Такева отбеляза, че в изказванията си родителите са поставили куп допълнителни задачи на учителите, които те не биха могли да изпълнят и за 24-часов работен ден.

Янка Такева не гарантира, че стачки няма да има, ако мярката се въведе.

В студиото на КОД 11-13 Ирена Анастасова от БСП коментира решението на депутати от левицата да оспорят пред Конституционния съд Закона за предучилищното и училищното образование в някои негови текстове. Той е в сила от октомври 2015 г.

Няма как да искаме изцяло отмяна на закона, тъй като това би увеличило още повече хаоса, но можем да премахнем поне отчасти сериозни дефекти, казва тя, като най-сериозният според нея е свързан с 19-те критерия, вкл. за учебния план, за приобщаващото образование, за училищните дейности, учебниците и т.н.

Предлагаме да променим закона така, че пет от тях да ги приема народното събрание, вече има прецедент, обясни Анастасова.

Когато се прехвърля изготвянето на държавните образователни изисквания към МОН, а чрез тях се регулират важни обществени отношения, това е недопустимо, смята учителката по професия.

Анастасова е категорична, че поставянето на микрофони и камери не решава нито един въпрос.

Основният проблем не е дори заплащането, а това, че българският учител е сам срещу всичко, сам в задълженията и отговорностите си, и ако добавим и това, за да следим всяка негова стъпка, не мисля, че това ще се отрази добре, категорична е депутатката от БСП.

В училищата има камери от много години, решили ли сме въпроса с агресията, попита още тя.

Чуйте целия разговор по темата:

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Факт е, че има учители и помощен персонал, които не стават за възпитатели. Факт е, че има родители и настойници, които също не стават за възпитатели. Все още, обаче, те са по-скоро изключение. Аз имам много близки примери за всички описани случаи. В болшинството си, хората се отнасят добре с децата и дават най-доброто от себе си в съприконсровението с бъдещето на нашето общество или поне ми се иска да е така… Но не мога да разбера защо служителите в една институция, натоварена с обществени функции, без значение дали това е общинската или държавна администрация, училища или детски градини и т.н., ще се притесняват някой да разбере как точно изпълняват обществените фунции, които са им възложени. Защо тези хора не разберат, че контрола е двустранен. Нали по този начин обвинените възпитатели или учители ще могат веднага да докажат своята невинност… Проверката е висша форма на доверие. Всички искаме да знаем как тези, които ни управляват си вършат работата. В реално време се излъчват заседания на народното събрание и общинския съвет. Кой от какво се страхува? Да, вярно е, че трябва да има регламент и контрол, за да не може този контрол да даде възможност от записите да се възползват престъпници. Но това е решим проблем. Човек трябва да живее така, че да не се срамува от самия себе си. А външния контрол помага и за самоконтрола и продължаващото през целия живот самовъзпитание. Бих призовал всички добри и честни професионалисти да направят така, че да изчистят от редиците си тези, които петнят името на професията.