сряда , 29 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Янка Рупкина: Радостна съм, че фоклорът се завърна
RUPKINA картинка

Янка Рупкина: Радостна съм, че фоклорът се завърна

Имала съм много хубави неща в живота си, но и много тежки моменти, от които музиката ме е избавяла. Музиката успокоява душата на човека, лекува го и физически, и психически.

Това каза в еМисия България специалният ни гост – народната певица Янка Рупкина, която и попя в предаването.

Тя си спомни думите на баба си Яна, която започнала да я учи да пее още на 6 годинки: „Каза ми, че музиката е лекарство за душата и никога няма да го забравя. На два-три пъти го усетих това, пуснах си моя музика след тежки моменти и сякаш тя ми излекува душата. Казваше още „Когато си най-тъжна – пей и играй, когато ти е най-весело – също“.

Музиката обединява, тя е мост между народите и хората, тя е нещо много силно, но не всеки го разбира, каза още певицата.

Янка Рупкина изрази и задоволство, че любовта и интересът към фолклора ни се възраждат. „Радостна съм, че се възвърна всичко, за няколко години бе спрян фолклорът, но сега се възстановява, всички читалища работят, всички хореографи, диригенти…“

Тя разказа, че напоследък е била жури на много места и конкурси за млади таланти и е щастлива колко много певци и певици, музиканти и танцьори има. Децата имат огромно желание, сами ме търсят, представят ми се, искат да им преподавам, добави Рупкина.

Певицата подкрепя и въвеждането на задължителни народни танци в училище, като смята, че запазването на традициите и фолклорът е необходимо за всеки нормален човек. „Когато човек е бил навън и се прибере в страната си, тогава разбира какво имаме. Нашият фолклор е много богат – и на песни, и на текстове“.

Казва още, че всички нейни песни са й скъпи и ценни и обича да си ги пуска, а има и много, които още „не са видели бял ден“.

Енергията на Янка Рупкина е неизчерпаема. Казва, че никога не е отсъствала от работа без разрешение, не е ходила на нея безотговорно, често е жертвала от времето си за близките, а единствената почивка в живота й са 20 дни на Вършец след катастрофата, която преживя.

След много концерти и конкурси в страната напоследък, сега й предстои и пътуване до Канада и САЩ, където ще пее и в Чикаго. В Америка ще е до края на октомври, а на 31 трябва да се върне за концерт в НДК.

Чуйте целия разговор с голямата ни народна певица Янка Рупкина във видеото:

Вижте също

UCHITELI картинка

Гергана Янева за младите учители и образованието като кауза

Гергана Янева е основател и председател на фондация „Тебешир“ гостува в студиото на еМисия България …