вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ян Артюс-Бертран: Още търся отговор на въпроса кое ни прави хора

Ян Артюс-Бертран: Още търся отговор на въпроса кое ни прави хора

Дипломираният артист Ян Артюс-Бертран е по-известен като фотограф, журналист и еколог. Книгите му със снимки, заснети от балон с горещ въздух, са с тираж от над 3 милиона копия. Запален екоактивист, той се обръща към фотографията, защото смята, че снимките могат да разкажат онова, за което думите му не стигат. Малко по-късно режисира 2 документални филма, с които отново обръща поглед към проблемите на планетата. Филмът му „Дом“ е гледан от над 600 милиона зрители по целия свят.

„Когато книгите ми излязоха имаха огромен успех. Тогава от френската телевизия ме помолиха да направя предаване за екологията. Ние направихме 20 успешни предавания, които разказват за завръщането на човека към природата и аз открих видеото и го заобичах. Не ми беше трудно да премина от фотографията към видеото. Всичките филми, които правя, са фотографски филми, работим със светлината. Всичкият опит, който съм натрупал във фотографията, е във филмите ми“, споделя Ян Артюс-Бертран.

В последния си филм „Човек“ Бертран обръща поглед към хората. Идеята за филма идва след един инцидент.

„Един ден в Мали след проблем с хеликоптера се наложи да остана за три дена в едно малко село. Това се случи през 85-86 г. Хората, при които останах, бяха земеделци. Тези хора не продават нищо, те работят ден след ден, за да изхранят семейството си. Бях с тях 3 дена. Мъжът ми обясни много добре за страха от болестите, за страха за климата и сушата. Разказа ми всичко очи в очи без да ме моли за нищо. Бяхме толкова близки, като братя, като хора от едно семейство. Отвори ми очите за толкова неща“, спомня си Бертран.

„Аз вече исках да рабтя за Нешанъл джиографик, а той се опитваше да изхрани семейството си. Аз вече знаех за всички тези проблеми, но начинът, по който ми ги разказа, беше толкова дълбок. Това, което хората разказват във филма, никой друг не може да го направи. Никой журналист или учен не може да ти го обясни. Когато хората говорят пред теб очи в очи, ти казват важните неща, истината. Тогава реших да направя тези интервюта“, добави артистът.

„Научих толкова много от едно малко пътешествие. Този малък опит ми даде идеята да направя филма „Човек“. За да си обясним проблемите на планетата не трябва да слушаме само учените или политиците, или журналистите. Трябва да слушаме истинските хора и затова снимахме тях. Не знам кога започнах да мисля, че новата ми работа ще бъде този филм. Но трябва да кажа, че леко ми е писнало от всичките фотографии на топящи се ледове или наизсичане на гори и на всичките екологични бедствия“, посочва Бертран.

Историите, които филмът разказва са за любовта, приятелството, човешките права, престъпността. Всичко онова, което ни вълнува, независимо, къде живеем.

„Искам да слушам сърцата на хората, не главите, а сърцата. И когато този човек ми буквално ми изпя, какво ще се случи сега, как отиваме в едно странно бъдеще, не знаем какво ще се случи, знаем само, че отиваме в непознат свят. Знаем, че сме 7 милиарда и 400 милиона. Има имигрантска криза, климатите се повдигат, икономическа криза, липса на ресурси и единствения начин да живеем заедно е чрез любовта, като слушаме „другия“, няма друг начин. Живеем в демокрация. Свободни сме, мисля. Поне аз живея в демокрация, не всички са така. Имаме политиката, която заслужаваме. Не вярвам в силата на политиката. Вярвам в силата на хората и в моята сила. И искам да съм част от човешката раса и всички можем да бъдем. Както някой казва във филма „Искам да съм част от света“. Мисля, че е важно да се грижим един за друг“, убеден е Бертран.

Той се потапя напълно в света на своите герои, съпреживява техните истории и вярва, че хората имат нужда да ги споделят, защото това е пътят, по който можем да променим света, в който живеем.

„Има едно малко момче във филма, което питам, какъв е смисъла на живота. Това момче не може да чете и пише, бедно е, живее на улицата и казва „Трябва да имам мисия, сигурен съм, че Бог има мисия за мен“ и нещото е, че всеки има мисия. Не е лудост да мислим, че имаме мисията да подобрим света, да направим един по-добър свят. Не трябва да си някой политик или известен човек. Всеки може да направи нещо. Да бъде добър баща, да бъде добър дядо, каквото аз се опитвам. Ти можеш да решиш дали да дадеш смисъл на живота си или да не и този филм е за това. Какво искаш да направиш с живота си. Дали искаш да гледаш отстрани или искаш да си част от света. И ти трябва да си част от света“, добавя той.

Историите, до които се е докоснал са го убедили, че разликите между хората са незначителни. „Мисля, че всички сме еднакви. Всички ни е страх да умрем, искаме да сме обичани искаме да обичаме, искаме по-добро бъдеще за децата ни, страх ни е от болеста, не обичаме да работим, но трябва да го правим“, споделя фотографът и журналист.

Филмът „Човек“ се радва на интерес от публиката по целия свят. А Ян Артюс-Бертран вече работи по нов филм.

„Следващия проект, над който работим е „Жена“. Ще е за жените. Мисля, че правейки проекта „Човек“ беше очевидно, че трябва да направим проект на „Жена“. Първо, защото ни трябва. Трябват ни повече жени във властта, но също има и много неща, които трябва да се кажат и толкова места, където жените нямат права. Филмът може да промени нашето мислене, може би. Работим над него. Голям проект е, може би по-голям от „Човек“. Ще вземем 3000 интервюта“, разкри още той.

След 9000 интервюта, които е взел, Ян Артюс-Бертран все още няма отговор на въпроса кое ни прави хора. „Търся го. Търся отговора. И затова правя филмите“, споделя Бертран.

Чуйте целия разговор с Ян Артюс-Бертран в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …