сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Ян Аронов: Наглост е да поискаш подкуп пред шестима свидетели

Ян Аронов: Наглост е да поискаш подкуп пред шестима свидетели

Президентът на ANJ Group Corp Ян Аронов потвърди в интервю за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти, че на компанията му е поискан подкуп, за да участва в търг за закупуването на фалиралия завод „Химко“ във Враца.

Той посочи, че е посещавал България няколко пъти, разглеждал е предприятието, участвал е в срещи със сидника Росица Томова, както и е преговарял с председателите на БЕХ и „Булгаргаз“.

Аронов бе категоричен, че компанията му не е известена за обявяването на два конкурса за закупуването на „Химко“.

„Мисля, че такова поведение може да се обясни само с едно, че ние отказахме предложените условията на Томова“, каза Аронов.

Преди седмица в предаването на Сашо Диков бе показано писмо от бизнесмена до премиера и главния прокурор, в което твърди, че му е бил поискан подкуп на стойност 500 хил. евро, за да закупи завода „Химко“. А така също синдикът Росица Томова е получила сумата от 15 хил. евро пред свидетели.

На въпрос защо е заплатил поисканите 15 хил. евро Аронов посочи, че на три пъти се е наложило специалисти да посетят „Химко“, за да анализират състоянието му.

„Тя ни каза, че такава е практиката в България“, посочи Аронов.

Той обясни, че заводът е бил интересен за компанията му от бизнес гледна точка.

„Не съм купувал завод с такива размери, но имам части в подобни предприятия в Литва и Украйна“, каза Аронов и допълни, че има възможност да привлече нужните средства за покупката от членовете на семейството си.

На въпрос дали не е невероятна наивност да се иска подкуп пред шестима души Аронов отговори, че е въпрос на наглост. Той припомни заключенията в доклада на „Трансперънси интернешънъл“, че България е най-корумпираната страна в ЕС.

Аронов подчерта още, че би дошъл в България, за да даде показания, ако бъде образувано наказателно преследване.

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

Един коментар

  1. В никакъв случай не защитавам Пеевски, но този руснак, който е регистрирал своята фирма-фантом на домашния си адрес, е повече от подозрителен. Очевидно всички в тази игра са клони на едно и също дърво.