понеделник , 18 декември 2017
Начало / Код 11-13 / Вяра Емилова от БСП: Много чужденци разбират за България първо чрез Бузлуджа

Вяра Емилова от БСП: Много чужденци разбират за България първо чрез Бузлуджа

Навсякъде из страната членовете и симпатизантите ни, и не само те, поставят въпроса за съдбата на паметника, заяви в КОД 11-13 членът на ИБ на БСП Вяра Емилова, като добави, че в левицата работят по връщането на собствеността си върху Бузлуджа от 2011 г. насам.

По думите й Бузлуджа е културно-исторически обект, а направено от социалистите проучване показва, че има чужденци и туристи, които научават първо за страната ни именно чрез този паметник.

Емилова разказа, че са имали редица срещи с арх. Стоилов, който притежава правата върху монумента, като той е представил своята визия за първоначално покриване на покрива, който е разрушен и течащ. Освен това мястото трябва да се изчисти и укрепи.

Проектите са много, като Емилова призна, че лично на нея й допада най-много този, в който първо сградата се изчиства и в нея се прави 3D мапинг, докато се чака да се реновира.

Що се отнася до финансирането, социалистката заяви, че ще разчитат на дарителски кампаниии и кандидатстване по проекти. Предвиждат се и кръгли маси с архитекти и художници.

Вяра Емилова разказа още, че в левицата са поели инициатива не само за собствеността над Будзлужда, но и за възстановяване на войнишките паметници в цялата страна, като очакват каталог до края на годината.

Вижте също

Има ли политическа воля за нови изтребители и докога ще плащаме милиони за ремонт на старите МиГ 29 – отговаря ген.-майор Съби Събев

Офицерът от резерва ген.-майор Съби Събев гостува в КОД 11-13 по темата за ремонта на …