петък , 23 март 2018
Начало / Код 11-13 / Вяра Емилова от БСП: Много чужденци разбират за България първо чрез Бузлуджа

Вяра Емилова от БСП: Много чужденци разбират за България първо чрез Бузлуджа

Навсякъде из страната членовете и симпатизантите ни, и не само те, поставят въпроса за съдбата на паметника, заяви в КОД 11-13 членът на ИБ на БСП Вяра Емилова, като добави, че в левицата работят по връщането на собствеността си върху Бузлуджа от 2011 г. насам.

По думите й Бузлуджа е културно-исторически обект, а направено от социалистите проучване показва, че има чужденци и туристи, които научават първо за страната ни именно чрез този паметник.

Емилова разказа, че са имали редица срещи с арх. Стоилов, който притежава правата върху монумента, като той е представил своята визия за първоначално покриване на покрива, който е разрушен и течащ. Освен това мястото трябва да се изчисти и укрепи.

Проектите са много, като Емилова призна, че лично на нея й допада най-много този, в който първо сградата се изчиства и в нея се прави 3D мапинг, докато се чака да се реновира.

Що се отнася до финансирането, социалистката заяви, че ще разчитат на дарителски кампаниии и кандидатстване по проекти. Предвиждат се и кръгли маси с архитекти и художници.

Вяра Емилова разказа още, че в левицата са поели инициатива не само за собствеността над Будзлужда, но и за възстановяване на войнишките паметници в цялата страна, като очакват каталог до края на годината.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …