понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / Втори ден на национална стачка в Гърция

Втори ден на национална стачка в Гърция

Днес е вторият ден от националната стачка в Гърция, която спря голяма част от фериботите и корабите в страната. Протестът е на моряшкият синдикат, който обяви 48-часова стачка в знак на недоволство срещу обсъжданите в гръцкия парламент нови мерки за икономии, които правителството иска да въведе във връзка с договорките си с международните кредитори и ЕС.

Освен моряците – в страната протестират и журналистите от обществените и частните медии. Те се противопоставят на новите планове на правителството за допълнително орязване на пенсиите и увеличаването на данъците. Градския транспорт в страната ще бъде силно затруднен на много места. 48-часова стачка започват от днес и болничните лекари, които обвиняват правителството, че ще наложат още съкращения и уволнения в здравната система на страната.

Протестите в Гърция се организират в момент, в който в парламента текат сериозни дебати по новия пакет от икономии, който трябва да бъде гласуван до 18 май.

Защо се стигна до тук – правителството се съгласи да плати 3.6 милиарда евро на кредиторите като тези пари ще събере от съкращения на пенсии и от вдигането на данъците тези мерки трябва да бъдат приложени през 2019-2020 година, когато изтича гръцката помощна програма. Официалното споразумение по този пакет от икономии трябва да бъде финализирано до срещата на Еврогрупата на 22 май, когато се очаква финансовите министри от еврозоната да отпуснат следващия транш на заемите за Гърция.

Вижте повече за стачката в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …