четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Всеправославният събор – ще участва ли Българската православна църква в историческата среща

Всеправославният събор – ще участва ли Българската православна църква в историческата среща

Всеправославен събор ще се проведе между 19 и 26 юни в православната академия на остров Крит, Гърция. Само преди дни обаче Светият синод на Българската православна църква предложи съборът да се отложи, а ако ли не, то да се откажем от участие.

Решението последва изпращането на писмо две седмици по-рано от руския патриарх Кирил до патриарх Вартоломей, с което той изисква в ултимативен тон решаването на два протоколни проблема за разположението на участниците, за да не бъде възпрепятстван да участва.

Това е събиране на ръководствата на всички съвременни православни църкви, което се подготвя през последните 50 години и е наистина световно събитие, обясни в еМисия България Климент Христов, доктор по практическо и приложно богословие и журналист.

Последното подобно събитие е било преди повече от 1000 години, когато много от съвременните православни църкви не са съществували или най-малкото не са имали свои собствени глави, добави той.

По думите му идеята е това първо събиране в днешен формат да е първото от поредица следващи срещи.

Чисто практически, има много натрупани въпроси в практиката на днешните църкви, промени и разлики, които трябва да бъдат решени и изяснени, посочи Христов.

Какво би изпуснала БПЦ, ако се откаже от участие, и какви са възможните въпроси, които ще бъдат обсъждани – чуйте коментара му:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …