четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Време за избор и битки за европейската идея – коментира Борислав Мавров

Време за избор и битки за европейската идея – коментира Борислав Мавров

Европа и България са на прага на съдбоносни избори. За какво е показател резултатът от изборите в Холандия и какво да очакваме от предстоящите избори в Германия, Франция и България – за това разговаряме с Борислав Мавров от Европейския институт.

Изборите в Холандия са добра новина, налице е видим ентусиазъм и сред останалите европейски лидери и сред самите граждани, но не бива да си правим илюзии, че това е някаква победа, която решава всички проблеми с евроскептицизма в Европа, това е само една спечелена битка, коментира той.

Според него едва след като това стане тенденция и бъдат спечелени и ключовите битки и във Франция, и в Германия, можем да бъдем по-спокойни.

Високата избирателна активност в Холандия експертът си обяснява с развитите демократични механизми в холандското общество, с доброто им чувство за самосъхранение, с нарасналите очаквания към тях в целия ЕС да опазят европейската идея.

Той отбеляза, че на тези избори Холандия е отменила възможността за машинно гласуване поради опасения някой да не повлияе на отчитането на резултатите чрез хакерски атаки.

Междувременно за изборите у нас Европейският институт пусна онлайн платформа с въпроси (VremeZaIzbor.com), чиито отговори определят на коя партия най-точно отговарят възгледите на потребителя и му помагат да направи информиран избор.

Това е академичен проект, чийто екип е подбрал твърдения от предизборните платформи на партиите, които са актуални и дават възможност за много точна деференциация, обясни Мавров.

Като най-важни за българския избирател въпроси той изреди икономическите и данъчните въпроси, както и тези, свързани със съдебната реформа и корупцията. Хората се интересуват и от възможността за промяна на конституцията и от това доколко България може да защитава сама националната си сигурност.

Ще ми се да вярвам, че изборът на българина става все по-рационален, казва още експертът, според когото старото вярване „от мен нищо не зависи“ изобщо не е продуктивно.

Вижте какво коментира още Борислав Мавров по отношение на предстоящите предсрочни избори у нас:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …