вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Време разделно в съдебната система – коментира съдия Методи Лалов

Време разделно в съдебната система – коментира съдия Методи Лалов

Дошло е време съдийството да стане авангард на това общество, заяви в „Честно казано“ съдия Методи Лалов, бивш председател на Софийския районен съд (СРС) и кандидат за член на Висш съдебен съвет (ВСС), според когото все повече хора в СРС надигат глава и се осмеляват да имат друго поведение.

По думите му председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е само един от смелите, но сред кандидатите за ВСС и в цялата система има и други, които изразяват несъгласието си със случващото се в правосъдието.

В същото време той отбеляза, че при прокурорите глас се надига трудно заради абсолютното влияние на главния прокурор. Председателите на съдилища са първи сред равни, не са началници, докато главният прокурор е такъв, добави той.

Защо Сотир Цацаров казва, че е свикнал да работи в система на тотално противопоставяне и в същото време призовава то да се преодолее, попита реторично съдията в коментар на думи на главния прокурор.

Лалов коментира като съмнителен и показателен факта, че въпреки всички отправени от лагера на главния прокурор намеци за провиненията на „неудобните“, той и подопечните му не предприемат никакви действия по тях.

Съдията коментира и поведението на Цацаров след срещата му в Брюксел с представители на Европейската комисия и белгийската прокуратура, като според него се наблюдава много по-голяма мекота и пропукване по теми, по които преди това главния прокурор е бил безкомпромисен.

Според него Европа е наясно, че се раздираме от ценностни противоречия, и Брюксел няма да отмени мониторинга на съдебната система, което значи, че не сме се справили.

Що се отнася до срещата между премиера и Лозан Панов, съдията коментира, че Борисов е взел ясна страна с изказването и поведението си, ала за жалост обществото няма сетива, за да го разбере.

Методи Лалов обсъди и случая с проверката си от ДАНС, свързана с освобождаването на двама служители – чистачка и началник на службата за връчване на призовки. И в студиото Лалов потвърди, че те са били назначени от самия него, но не са се справяли със задълженията си. Той отрече да ги е принуждавал да напуснат, както твърдят те в оплакване до новия председател Стефан Милев, като каза, че са били освободени по взаимно съгласие.

Във връзка с избора на новия ВСС, Лалов се съгласи, че има опасност системата за електронно гласуване да бъде манипулирана, като подчерта, че и до сега ВСС не е опровергал твърденията за опасността.

В потвърждение на това, ВСС привлича ГДБОП, който е процесуално подчинен на нея, а кодовете в пликовете се знаят, каза Лалов. Той изрази надежда да няма злоупотреби при положение, че мнозинството от магистратите са избрали да гласуват електронно въпреки всичко това.

Какво каза още Методи Лалов за ЦУМ-гейт, за случая с варненската прокурорка, за обвиненията, че говори като Христо Иванов, за очакванията си от вота за ВСС и морала с системата – чуйте от целия разговор:

и

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …