сряда , 21 март 2018
Начало / Жива връзка / Време е за „Карнавале ди Венеция”

Време е за „Карнавале ди Венеция”

От 11 до 28 февруари жителите на Венеция, както и хилядите туристи ще се включат в един от най-прочутите карнавали в света. В рамките на малко над 2 седмици животът във Венеция ще тече в ритъма на поредното издание на Карнавале ди Венеция.

Ангелско акробатично изпълнение придружено с китайски хартиени фенери и много музика. Така започна традиционния карнавал във Венеция, който както и много други карнавали в католическия свят, се провежда по време на Великденските пости. За да се потопят в атмосферата, жителите и гостите на града същи се обличат в карнавални костюми и носят характерните венециански маски. А от гондолите по каналите на Венеция артисти, облечени като морски създания поздравяват посетителите на карнавала.

През следващите 2 седмици градът ще се напълни с хиляди туристи както от Италия, така и от цял свят. На много места във Венеция жителите и гостите на града ще могат да отидат на бал с маски, докато концерти и паради с гондоли ще бъдат организирани по каналите и площадите в града.

„Невероятно е, много е различно. Ние празнуваме Марди Грас, но не както тук – страхотно е!“ смята Ниха Рест.

„Дойдох във Венеция специално за карнавала. Смятам, че освен цялата история на града, която е очарователна, градът има прекрасна архитектура“, споделя Ашли Бадеси. През двете седмици на карнавала най-честата гледка във Венеция са тълпи от усмихнати хора, облечени в празнични костюми.

„Венецианският фестивал е просто уникален. Направихме си костюмите сами, всеки един от нас си шие сам костюма. Идваме всяка година за фестивала за да се насладим на прекрасния карнавал“, посочи Рита Пиеранджело.

Карнавалът във Венеция е един от най-старите фестивали в света. Традицията се заражда преди няколко века, когато градът-държава бележи своя възход и с него се отбелязва началото на великденския пост. Освен това обаче по време на карнавала жителите на града са имали възможността да скрият самоличността си зад прекрасни ръчно направени маски. Това е давало възможността на хората да правят всичко, което пожелаят, и начин по-бедните хора са имали възможността да бъдат част от благородническия елит и да се забавляват заедно с тях. В дългогодишната си история, карнавалът е прекъсван няколко пъти.

Последно той е възобновен през 1980 г. и според мнозина и до днес се провежда все едно никога не е имало прекъсване. В очакване на пролетта площадите, църквите и византийските дворци се изпълват с маскирани участници в карнавала. Само най-щастливите притежатели на покани могат да присъстват на баловете на свещи, на които домакини са потомците на дожите и някога мощните благороднически фамилии.

Вижте повече за карнавала в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …