четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Връщане към корените с инициативата „Внуче назаем“

Връщане към корените с инициативата „Внуче назаем“

Кампанията „Приеми ме на село“ набира скорост с всяка изминала година и в нея се включват все повече села и младежи. През лятото те живеят няколко дни в селата и се учат от местните хора да готвят, да играят хора и да пеят български народни песни. Тази година кампанията е под наслов „Внуче назаем“.

Инициативата тече за четвърта поредна година. Възрастни хора от Габрово приемат младежи на село и им показват традиционни български обичаи. За инициативата разказа Габриела Йосифова, която е общински служител в Габрово и организатор на ваканцията.

„Нашата инициатива все повече се разширява и обогатява. За първи път тази година направихме дневен лагер „Приеми ме на село“ за деца от Габрово. Децата виждат всичко, което нашето българско село може да им предложи.. Стараем се да им организираме разнообразна програма. Задължително включваме народни песни и танци. Това, което ни радва, е, че много млади хора умеят да танцуват български хора“, разказа Йосифова. Децата и младежите пристигат от цяла България, за да се учат да косят, да видят кравеферми и да научат традиционни за българския бит и култура дейности.

„Тази година за първи път имахме участник и от чужбина. Едно момче от Берлин дойде от Германия специално за тази инициатива. Още първата година мечтаехме за това и смятахме, че инициативата би била много полезна за българите, които живеят извън пределите на страната ни. Той учеше други деца да играят хора и обеща, че първи ще се запише за следващата година“, обясни Габриела Йосифова.

Тя разказа, че възрастните хора приемат децата с огромна любов, грижа и внимание и връзката с гостите им продължава – младежите изпращат писма, мартенички и колети на бабите и дядовците, при които са отседнали през лятото.

Още за инициативата „Приеми ме на село“ вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Чудесно !
  …струва ми се че с оглед Глобалността, както на Диаспората-Ни така И на Нещата у Нас – би могло да :
  А. Се организират посещения (екскурзии, летувания) в Двете посоки (на деца Не у Нас – у Нас, и – обратното)
  Б. Се помисли за Комплексни посещения (екскурзии, летувания) на Цели семейства виа т.А (също в Двете посоки)
  – включая аспекти на Запознаване с локална История, География, Бизнес…естествено И ЗА Мрежиране.
  Успех !